Cloud Atlas

En tysk-amerikansk sci-fi film från 2012 som hade svensk premiär i februari 2013. Skriven och regisserad av syskonen Wachowski och Tom Tykwer, med Tom HanksHalle BerryJim Broadbent och Hugo Weaving i rollerna.

Cloud Atlas
Cloud Atlas
 • Actors:
  Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs / Dermot Hoggins / Cavendish Look-a-Like Actor / Zachry
  Native Woman / Jocasta Ayrs / Luisa Rey / Indian Party Guest / Ovid / Meronym
  Captain Molyneux / Vyvyan Ayrs / Timothy Cavendish / Korean Musician / Prescient 2
  Haskell Moore / Tadeusz Kesselring / Bill Smoke / Nurse Noakes / Boardman Mephi / Old Georgie
  Adam Ewing / Poor Hotel Guest / Megan's Dad / Highlander / Hae-Joo Chang / Adam (Zachry's Brother-in-Law)
  Tilda / Megan's Mom / Mexican Woman / Sonmi-451 / Sonmi-351 / Sonmi Prostitute
  Cabin Boy / Robert Frobisher / Store Clerk / Georgette / Tribesman
  Kupaka / Joe Napier / An-kor Apis / Prescient
  Young Rufus Sixsmith / Old Rufus Sixsmith / Nurse James / Archivist
  Talbot (Hotel Manager) / Yoona-939 / Rose

Filmen är baserad på en bok samma namn skriven av David Mitchell. I filmen vävs sex historier – som spänner över flera århundraden – samman i ett science fiction-äventyr som tar med publiken på en visuell filmupplevelse. Från en omvälvande och ödesdiger seglats över 1800-talets Söderhav, via ett mordmysterium i 1970-talets San Fransisco, till framtida Neo Seoul i Korea där mänskliga kloner hålls som slavar, ända till tiden efter den stora katastrofen.

I SVD får filmen ett bra betyg liksom i GPAB, Barometern, Ciné, Filmeye och en del andra ställen. Filmen får inte lika bra betyg överallt. Det får den exempelvis inte  i BT, HD, Expressen, Sydsvenskan, UNT och Tystnad Tagning. På Onyanserat får Cloud Atlas ett riktigt dåligt betyg och även i ETC får den en hel del kritik. Mest bra recensioner alltså. men också kritik för etniska stereotyper och rasism.

Mer: Wikipedia, Rotten Tomatoes, Warner,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 •  
  Cloud Atlas collection Designed by Ann Barnes Machine washable with zipper enclosure
  $90.78  from Staples