Planeter kring Alpha Centauri

Alpha Centauri planetAstronomer har hittat en jordliknande planet kring den stjärna, rättare sagt i det stjärnsystem, som ligger närmast vårt eget solsystem, Alfa Centauri. Systemet består av en dubbelstjärna med en tredje kompanjon lite längre ut från sin dubbelsystemet, Proxima Centauri.

Planeten ligger för nära sin sol/stjärna, Alfa Centauri B, för att vara beboelig. Men det är naturligtvis uppseendeväckande och stort att hitta en jordliknande planet så nära. Inga fler planeter har hittats i dubbelstjärnsystemet, men teoretiskt har man beräknat att det kan finnas fler. Det är sånt här som kan få en att fundera på om vi ändå, trots allt, inte är ensamma i universum.

Alfa Centauri-systemet är på grund av sin belägenhet är inom SF-litteraturen ett mycket populärt stjärnsystem för planeter.  I Larry Nivens Known Space Universe ligger planeten Wunderland i systemet, spelet Alpha Centauri utspelas på planeten Chiron i systemet, spelet Escape Velocity har planeten Landfall is Alfa Centauri-systemet, i C.J. Cherryh’s Alliance-Union framtidshistoria är systemet platsen för Beta Station,  i Star Trek och Doctor Who finns bebodda planeter där osv.

Omarbetat inlägg ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,