Arbetarklasshjältar i science fiction

Arbetarklasskamp i sciencefiction-filmer har jag skrivit om tidigare. I de filmerna finns självklart också arbetarklasshjältar som Galen Tyrol med flera i Battlestar Galactica. Arbetarhjältar finns i Battlestar Galactica inte bara bland arbetarna på fabriker och de som organiserar strejker utan också bland den militära personalen. Alla som arbetar som mekaniker på krigsskeppet och även många av piloterna.

Vidare har vi förstås delar av Nostromos besättning i Alien, många av fångarna på fängelseplaneten i Alien 3, flera av soldaterna i Aliens och piratbesättningen/upporsmakarna i Alien: Resurrection. Arbetarhjältar tycks faktiskt rätt vanliga i SF-filmer. Andra filmer än de redan nämnda är They LiveOblivion där hjälten är drifttekniker, Hans Solo i Star Wars-filmerna och Banlieue 13. Det finns säkert många fler men detta räcker för att konstatera att det är rätt vanligt. Vi får inte heller glömma filmer som Dark Star och The Thing. Det verkar som om regissören John Carpenter onekligen har ett visst fokus på arbetarklassen i sina filmer då en rad av de filmer jag nämnt är regisserade av honom.

I TV-serier har vi arbetarhjältar som Rom i Star Trek, Dave Lister i Red Dwarf och Rose Tyler i Doctor Who med flera. En TV-serie där hela besättningen som det handlar om kan kallas arbetarhjältar är Firefly med skeppet Serenity, Malcolm Reynolds och hans besättning.

I litteraturen finns exempelvis Karl Sten i Sten Chronicles, Katniss Everdeen med flera i Hunger Games och många fler. Jag får säkert anledning att återkomma till detta vad det lider, i framtiden.

Sten Chronicles

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,