SVD:s rätt värdelösa lista på bästa SF-filmer

SVD har listat de bästa SF-filmerna. Med några undantag så är listan i huvudsak skit. Alien är med. Etta på listan. Det är en självklarhet. Samtidigt skriver snubben ner Aliens (tvåan). Det är uppenbart att han inte gillar kompetenta och bra actionfilmer. Men Aliens är en minst lika bra film som Alien, men ingen skräckfilm, utan en actionrulle.

The Space Jockey

Alien: The Space Jockey

Tvåa på listan är 2001 – ett rymdäventyr. Det är i mitt tycke en skittråkig film. Inte värd att ha så högt upp på en topplista för SF-filmer. Trea på listan är en annan tråkig film, Apollo 13. Den förtjänar inte ens att vara med listan. Fyra har de filmen Sunshine som jag inte sett och därmed inte har nån åsikt om. Det samma gäller Moon på plats 5, även om den beskrivning som ges tyder på att det är film som det går bar att sova till. På plats 6 finns den bästa Star Wars-filmen. Rymdimperiet slår tillbaka. The Empire Strikes Back. Den platsar helt klart på listan.

Close Encounters of the Third KindDärefter listar de Närkontakt av tredje graden (Close Encounters of the Third Kind), Wall-E, Dune, Starship Troopers, Solaris och Event Horizon. Av dessa filmer är Dune ett pekoral till kostymfilm som definitivt inte hör hemma på en topplista för SF-filmer. Starship Troopers är en ren skitfilm som inte heller hemma på en topplista med SF-filmer. Event Horizon och Wall-E har jag inte sett, men det är möjligt att de platsar på en SFfilmtopplista. När det gäller Närkontakt av tredje graden och Solaris så är det filmer jag anser hör till de bästa SF-filmerna.

Några filmer som jag skulle ha med på en topplista är Blade Runner (Directors cut är den bästa versionen som jag ser det), Terminator 2, Mad Max 2 – The Road Warrior, Aliens (vilket jag redan skrivit). Blade Runner skulle vara etta och Alien tvåa på min lista. Uppenbarligen gillar jag action-filmer bättre än vad SVD listkonstruktör och recensent Elias Björkman gör.

Därför är det väl också osannolikt att jag skulle gilla den nya SF-filmen Gravity. Verkar inte direkt vara nåt tempo i den.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.