Makhidkarun

Makhidkarun är en av de ursprungliga shangarimimperiebyråer. Vart och ett av företagen härleder sitt ursprung från olika klasser eller kaster i Vilani-imperiets i grunden feodala politiska system. Makhidkarun har växt fram ur adeln (enshii) och var under långa tider i praktiken det styrande organet i Vilani-imperiet.

makhidkaDet moderna megaföretaget har sannolikt utvecklats, det är i alla fall vad bolaget hävdar, ur den gamla adels- och Vilanibyråkratin. Sysslar med privat polisverksamhet, säkerhetsverksamhet, media, film, musik, TV, radio, restaurang och hotellverksamhet, infrastrukturtjänster, kollektivtrafik, vägar samt transporter. Dessutom en viktig tillverkare av robotar, elektronik, telefoner, datorer, livsmedel med mera. Företaget är en viktig leverantör av elektronik till imperiets militära styrkor.

Tyngdpunkten i verksamheten finns i och kring Vland (Vland sector), centralplaneten i Vilani-imperiet när det begav sig. Men självklart är denna megacorp också verksam på andra håll i universum. Dock är närvaron i Solomani Rim och kringliggande sektorer svag. Däremot är företaget mycket betydande i sektorer som Provence, The Windhorn, Meshan, Mendan och Amdukan.

Idag är en annan megacorp huvudägare i Makhidkarun, nämligen Hortalez & Cie som kontrollerar 28% av aktiekapital och röster. Övriga aktier är fördelade med 25% på olika investmentfonder, 28% på olika adelsfamiljer, 14% på andra privata ägare och till slut ägs av 5% regentfamiljen i Imperiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Makhidkarun”

  1. Pingback: Naasirka | Anarres

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.