Asteroidjakt och asteroidkrockar

Emellanåt krockar nån främmande himlakropp med jorden. För det mesta handlar det om små stenar som inte orsakar några större skador. Ibland blir det lite större smällar, som exempelvis när Chicxulub-kratern i Mexico skapades. Något som sannolikt bidrog till att alla stora dinosaurier dog ut. De små blev ju kvar. Vi kallar dem fåglar. Den största i modern tid är nerslaget i Tunguska 1908. Liknande saker kommer att hända igen. Därför forskas det om hur vi ska kunna stopp asteroider på väg att krocka med jorden. Därför handlar en lång rad filmer om ämnet.

Forskningen som som bland annat Nasa ägnar sig år har tittat på flera olika lösningar för att stoppa asteroider:

Nasas projekt ”Asteroid Grand Challenge” är fortfarande i planeringsstadiet men Nasa har sagt att det kommer att bli ett stort projekt ”inriktat på att upptäcka och karaktärisera asteroider och lära sig att handskas med potentiella hot. Utmaningen kommer att innebära en mängd olika samarbeten med andra myndigheter, internationella partners, industrin, den akademiska världen och vetenskapsmän”, säger Nasa.

[…]

The Asteroid Redirect Mission är ett annat projekt som Nasa hoppas mycket på i framtiden. Nasa:s koncept är att använda en robotstyrd rymdfarkost för att fånga en liten asteroid, 13-32 fot (4-10 meter), i storlek, eller ta bort en ännu mindre sten från ytan av en större asteroid och omdirigera den till en stabil bana runt månen. Därefter skulle astronauter ombord Nasa:s nya rymdskepp Orion låta en rymdraket möta den infångade asteroiden i månens omloppsbana och samla in prover för att återvända till jorden, säger Nasa.

Parallellt forskar Nasa också om hur asteroider kan användas för oliak ändamål. Men framförallt handlar forskningen i detta skede om hur asteroider och kometer på väg att krocka med jorden ska kunna upptäckas i tid så att det går att göra nåt åt situationen.

Bland filmer och TV-serier på detta tema märks Armageddon, AsteroidDeep Impact, Impact, MeteorWhen Worlds Collide och Without Warning.

ArmageddonDeep ImpactAsteroid

ImpactMeteorWithout Warning

Intressant?
Mer: Popast1, 2, 3, 4SVD, Sydsvenskan, Ny Teknik, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.