Game of Thrones säsong 3 och 4

Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen

[usr 4]

Nu har jag sett de två senaste säsongerna av Game of Thrones. I mitt tycker klart sämre än de första. Persongalleriet är alldeles för omfattande. Allt för många personer handlar alldeles oövertänkt, otaktiskt och irrationellt. Det gör att handlingens förlopp i många stycken blir orimligt.

Problemen började redan med uppdykandet av Robb Starks blivande fru, läkaren från ett fjärran land, Talisa Maegyr. Vad gjorde hon där, hur kunde hon vara där och varför blev hon inte dödad eller utsatt för övergrepp. Hennes uppdykande är helt orimligt och Robb Starks agerande i förhållande till henne är också orimligt. Han agerande är otaktiskt, ostrategiskt och inte rimligt med utgångspunkt från vem han var och den värld det hela utspelas i.  Självklart blev han dödad tillsammans med många allierade och släktingar.

Arya Stark

Arya Stark

Några andra personer som agerar klart ostrategiskt, otaktiskt och orimligt är Daenerys Targaryen och hennes rådgivare Barristan Selmy och Jorah Mormont. Cersei Lannister överreagerar nåt otroligt och dessutom otrovärdigt när hennes son Joffrey Baratheon dödas. Det var ju självklart att det skulle sek och inte ens en mor älskar en sån idiot. De enda personer som agerar trovärdigt och rimligt i serien tycks vara Tywin Lannister, Tyrion Lannister, Petyr Baelish, Lord Varys och Davos Seaworth. Förutom den sistnämnde och kanske också Tyrion Lannister inga direkt sympatiska personer.

Dessutom borde hela bihistorien om Theon Greyjoy inte varit med. Den tillför absolut ingenting till berättelsen och är bara plågsam och otäck att se.

Men de två säsongerna är också spännande och mest engagerande är historien om Arya Stark. Därefter allt som utspelar sig i norr kring Jon Snow och Samwell Tarly. Trots mina invändningar om att det i mångt och mycket är oövertänkt, otaktiskt och irrationellt är de två säsongerna mycket sevärd om än inte lika bara som de två första.

[imdbltid]0944947[/imdbltid]

Intressant?
Mer: Huff Post, Vanity Fair, Forbes, RT, Io9, Indiewire, Independent,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.