Fury Road – The Road Warrior på steroider

Mad Max: Fury Road[usr 4]

Mad Max: Fury Road är som The Road Warrior. Mad Max är inte centrum i huvudstoryn utan ramlar in i en story där andra spelar huvudrollen. Så är det i Road Warrior, men än mer i Fury Road. Fast på steroider. Där Road Warrior hade bilar, har Fury Road jättebilar, där Road Warrior hade Humungus har Fury Road tre galna diktatorer av kolossalfomat och där Road Warrior hade en rejäl biljakt har Fury Road två. I själva verket är Fury Road en ren biljaktsfilm i ett övergivet, torrt och förstört landskap.

Det som kan sägas vara problematiskt och negativt med filmen är att regissören tagit i lite för mycket, bilarna är enorma och det tycks finnas obegränsat med bensin (I en värld där det ska råda brist på bensin). Storskurkarna är groteska och galnare än galna. Det blir liksom lite för mycket av det goda.

Men samtidigt har filmen kvinnliga ledare där Road Warrior hade kvinnliga krigare. Det finns persomer somd et går att känna med och identifiera sig med som Imperator Furiosa.  En roll som spelas av Charlize Theron på ett utmärkt. Den klart bästa skådespelarinsatsen. Vad som är bra är också att även om det verkar hopplöst så finns det hopp. Post-apokalyptiska filmer utan hopp är bland det mest deprimerande som finns. Mänskligheten (och vi tittare) behöver hopp. Annars går det inte att leva.

Fury Road är alltså en biljaktfilm med hopp, kvinnligt uppror, en riktigt bra skådespelarprestation, omåttlighet och våldsam action. Det är faktiskt riktigt bra. Det går förvånansvärt nog att leva sig med i filmen. En bra film med som är uppkallad efter Mad Max, men där titelfiguren faktiskt inte är den egentliga huvudpersonen och storyn definitivt inte handlar om honom.

[imdblt]Mad Max: Fury Road[/imdblt]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.