Vilda västern och science fiction i film och TV

Det är kanske framförallt TV-serien Firefly som en tänker på i samband med vilda västern som kombineras med science-fiction. Firefly är en kultserie som misshandlades vid den ursprungliga Tv-visningen och senare fick serien en mycket trogen skara fans vilket ledde till att filmen Serenity gjordes för att avsluta flera av de berättelsetrådar som inte avslutats i och med att TV-serien avbröts tvärt och utan att historietrådarna kunde knytas ihop eller avslutas.

De flesta anser nog idag att Firefly var en mycket lyckad serie som dödades av ett ointresserat TV-bolag. Kanske var serien också före sin tid.

Men Firefly är inte ensam om att kombinera vilda västern med science-fiction och i allmänhet har just detta kritiserats då filmerna och Tv-serien Firefly inte blir typisk vilda västern men inte heller typsik science-fiction. De bryter mot mönster vilket många filmkritiker inte gillar.

Det finns kanske framförallt två filmer vid sidan av TV-serien Firefly som kombinerar samma genrer på ett liknande sätt. Båda två är gjorda långt senare än Firefly. Den första gjordes 2009 och heter High Plains Invaders, en lågbudgetproduktion som är en del av Syfy Channels Maneater-serie. Det verkar enligt recensioner vara kompetent action och ”trovärdiga” monster men inte mycket mer.

Cowboys & AliensBetydligt bättre verkar Cowboys & Aliens från 2011 ha mottagits även om den kritiseras för genreblandningen (detta i likhet med High Plains Invaders och Firefly). Kritiker tycks ha svårt för den kombinationen. Två mycket kompetenta och bra skådespelare är med i filmen, Daniel Craig och Harrison Ford. Denna har jag sett och i min ögon är det kompetent science fiction, bra action och med bra skådespel från just Craig och Ford. Olivia Wilde som spelar den enda kvinnliga huvudrollen är inte lika övertygande som de två herrarna. Filmen bygger på en grafisk novell som sannolikt inspirerades av en tidigare serie i en serietidning.

Andra filmer som kombinerar dessa två genrer är Westworld (1973) och Outland (1981). Något som visar att regisörer och manusförfattare redan tidigare försökt sig på att kombinera de två. Bägge dessa filmer mottogs mycket positivt av recensenterna, betydligt positivare än de tre filmerna som jag skrivit om ovan. Kanske beroende på en annan mer öppen tidsanda. 1976 gjordes en uppföljare till Westworld, Futureworld och 1980 en kortlivad TV-serie, Beyond Westworld. Futurewolrd mottogs inte så väl av kritikerna medan Beyond Westworld blev en publikmässig flopp och dödades av TV-bolaget efter 5 avsnitt.

Det finns förstås också andra SF-filmer som har en hel del vilda västern i sig även om det inte är det första en tänker på. Exempelvis Mad Max och Star Wars. Men de ligger lite utanför ämnet för detta lilla inlägg.

Utanför film och TV finns det förstås också serier och böcker som kombinerar science-fiction med vilda västern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

[imdblt]Cowboys & Aliens[/imdblt]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.