Deckare i solsystemet – The Expanse

[usr 4] The Expanse är en polisserie och deckare som utspelar sig i solsystemet på asteroider och planeter. Jorden och Mars är två konkurrerande makter i solsystemet, Asteroiderna är koloniserade och används som råvaruproducerande kolonier, handelsstationer och straffkolonier av de två stora supermakterna där Mars verkar vara den mer välorganiserade staten och Jorden verkar vara styrt av storbolagsintressen, formellt dock med FN vid makten. Centralt för handlingen är asteroiden Ceres och dess roll för solsystemet, Mars och Jorden.

TV-serien bygger på en bokserie av James S.A. Corey (pseudonym för Daniel Abraham och Ty Franck). Det finns många likheter mellan The Expanse som TV-serie och Firefly liksom med Killjoys. Liten grupp av kvinnor och män kämpar mot övermäktiga fiender. Dock inga vilda Västern-inslag. Det är uppenbart att Firefly blivit stilbildande på många sätt då serien mycket tydligt utgör en inspiration för såväl The Expanse som Killjoys. Invånare i asteroidbältet (belters) som underdogs och i utanförskap är också lite av en stapelvara i SF-litteratur, för att inte säga i SF-rollspel.

En spännande serie om en megastor konspiration som det till en början kan vara lite svårt att hänga med i. Klarar Bechdeltest såväl som Rasbechdeltestet och Chavez-Perez-testet. Komplexa personligheter och bra skådespeleri av framförallt Dominique Tipper som spelar Naomi Nagata (en kvinnlig tekniker, väldigt mycket Firefly där). Thomas Jane som snuten på Ceres tycker jag inte gör sin roll lika bra och Steven Strait som Jim Holden är en lite stereotyp roll vilket också gäller Wes Chatham som Amos Burton (motsvarigheten till Jayne i Firefly).

[imdblt]The Expanse[/imdblt]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.