TV-serie baserad på Isaac Asimovs Stiftelsetrilogi

Isaac Asimovs Stiftelsetrilogi ihop med alla uppföljare, Robot-serien och andra böcker i samma universum är det största sammanhängande science-fiction-universat som finns. Det hänger inte bara samman genom att historierna och böckerna hänger ihop utan också genom att allt bygger på en gemensam filosofi och samhällssyn med utarbetade ståndpunkter och regler av olika slag. Dessutom hänger vetenskapen ihop. På det sättet skiljer den sig från Frank Herberts Dune som istället bygger på religion och filosofi, övernaturlighet och droger men egentligen berättar samma berättelse om ett imperium på fall som Stiftelsetrilogin gör.

Stiftelsetrilogin har aldrig tidigare filmatiserats i någon form men flera försök har gjorts. 1998 spenderade New Line Cinema stora pengar utan att något synbart resultat blev resultatet. 2008 försökte  Bob Shaye and Michael Lynne, grundare av New Line Cinema, igen men återigen blev det inget. 2009 köpte Columbia PIctures (Sony) rättigheterna men inget hände och 2014 köpte HBO rättigheterna. Därefter har det flera gånger rapporterats om TV-serier för HBO men nåt resultat har inte synts till. Men 2018 annonserades att Apple skulle producera en TV-serie och den ska ha premiär i år på Apple TV.

Om TV-serien är bra gjord kan den bli en succé då episka berättelser med SF-motiv (Battlestar GalacticaThe ExpanseStar WarsStar Trek) eller fantasysättning (Game of Thrones) är mycket populära idag även om film- och TV-bolag har svårt att hantera dem. Bolagen förstår inte att målgruppen har andra krav på berättelsen än vad andra publikgrupper har. Därför spårar TV-serierna ofta ur efter första säsongen och filmerna blir inte sällan överlastade och teatraliska som Dune-filmen av David Lynch eller Jupiter Ascending liksom en del Star Trek-filmer.

Däremot har Robotseriens historier förekommit i flera filmer, Robots (1988), Bicentennial Man (1999), The Positronic Man (1993) och I, Robot (2004). Flera noveller låg också till grund för avsnitt i BBC:s tv-serier Story Parade (1964) och Out of the Unknown (1966-69).

Läs mer: ETC