Svensk science fiction

Karin BoyeSvenskspråkig science-fiction och fantasy är inte speciellt välkänd. Det har dock genom åren förekommit en del författare i dessa genrer och ett antal mainstreamförfattare har skrivit böcker som tillhör genren. Till de senare hör Harry Martinsson som skrivit Aniara, Karin Boye med den mycket välkända Kallocain, P.C. Jersild med böcker som exempelvis DjurdoktornEn levande själ och Efter floden, Per Wahlöö med Mord på 31:a våningen och StålsprångetIvar Lo-Johansson med Elektra: Kvinna år 2070, Hans Alfredson med Attentatet i Pålsjö skog, Lars Gustafsson med bl.a. Det sällsamma djuret från norr, Steve Sem-Sandberg med Sländornas världSökare i dödsskuggan, Menageriet och novellsamlingen Vilse . Pär Lagerkvist, P O Enquist, Jan Guillou med Gudarnas Berg och Per Rådström. I allmänhet har det i dessa fall handlat om dystopier. Forskare menar också att svenska författare faktiskt påverkat den internationella SF-romanen. Aniara har också resulterat i en opera och det förekommer planer på en filmatisering av Kallocain.

Bland författare som främst har skrivit och skriver science-fiction och fantasy återfinns Otto WittClaes Lundin, Vladimir SemitjovDénis LindbohmSam J. Lundwall, Bertil Mårtensson, Peter Nilson (har dock mest skrivit vetenskaplig litteratur) med bl.a. Arken, Rymdväktaren och Nyaga, Sven-Christer Swahn och Lars Jakobson.

Förutom den redan nämnde Lars Jakobsson återfinns fler nutida svenska författare bland dem som skriver eller skrivit SF och fantasy. En är Jerker Virdborg som skrivit Kall feber som är influerad av Kallocain och Staden och lågorna. Vidare Eskil Block med Kvinnoplaneten, Gunnar Gällmo, George Johansson och K.G. Johansson med Chimärerna och Googolplex.

Andra författare som skrivit SF och Fantasy inkluderar Bertil Cleve, Börje Crona, Sture Lönnerstrand, Olof Möller, Eugen Semitjov (son till Vladimir Semitjov)

Peter Nilsons två böcker Rymdväktaren och Nyaga tillhör enligt mig det bästa som skrivits på svenska i sciencefictiongenren tillsammans med P.C. Jersilds och Per Wahlöös SF-böcker. De senare förbises alltför ofta när det skrivs om svensk sciencefiction men borde läsas av alla intresserade. Samtidigt måste jag också nämna att jag inte läst speciellt mycket svensk SF så mitt tyckande i frågan får tas med en nypa salt.

Utanför böckernas värld förekommer ett antal svenska TV-serier för vuxna som är SF, Ålder okändSvenska Slut och Äkta människor som jag skrivit om tidigare. Humorserien Kenny Starfighter kan väl anses vara ytterligare en även om jag nog uppfattat den som avsedd för barn. Dessutom några serier för barn, Galaxer i mina braxer, Vintergatan 5a, Vintergatan 5bVintergatanTillbaka till Vintergatan, Vid Vintergatans slut, Pax jordiska äventyr, Volrammos och Vägen till Gyllenblå.

Om Kenny Starfighter finns också en film, Kenny Begins. Andra svenska SF-filmer är komedin Blinka lilla stjärna, Gladiatorerna, barnfilmen Gröna gubbar från Y.R., Kraftwerk 3714, Kunskapens pris, den animerade filmen Metropia, Monismanien, kortfilmen Ned$kärning, Res aldrig på enkel biljett, Rymdinvasion i Lappland, Sektor 236 – Tors vrede och Sommarens tolv månader.

En film som är gjord i Sverige men kanske ändå inte kan kallas svensk är Triers Melancholia. Detta blev mycket kortfattat om filmerna och jag ämnar därför återkomma till SF-filmerna och TV-serierna samt deras regissörer med mera.

Efter denna genomgång så kan man nog säga att det finns mycket mer svensk sciencefiction än vad människor i allmänhet är medvetna om.

Till svensk fantasy och fantasyförfattare ska jag också återkomma i ett annat inlägg då de numera blivit rätt så vanliga även om också de i allmänhet är rätt okända. Med ett undantag förstås. Astrid Lindgren.

Läs mer: AB, Bonniers1, 2UNT, SVD1, 2, 3HD, SR, ArbB, Sydsvenskan, DN1, 2Svensson-galaxen, Bokmaffian, Google, Den svenska Argus, Beroende av böcker, Feuerzeug, Ackerfors, Politisk Filosofi, Drömmarnas Berg, Wastelandz, Maskinskrift, Goodreads,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 svar på “Svensk science fiction”

  1. Missa inte heller Kalle Dixelius ”Toffs bok”, post-apokalyps i Sverige. (Jag skrev visst en C-uppsats om den och ”Efter floden”, därför jag tycker att de hänger ihop på något sätt. 🙂 )

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.