Hunger Games – bra film men ingen klasskamp

Katniss Everdeen[usr 4] Jag har tidigare publicerat en recension av bokserien Hungerspelen, skriven av en ung brittisk skribent. Skribenten menar att böckerna handlar om klasskamp. Jag har inte läst böckerna men har sett filmen Hungerspelen, The Hunger Games. Det är en bra film, en spännande film som handlar om gruvarbetardottern Katniss Everdeen och hennes kamp för att överleva Hungerspelen, ett slag TV-sänt gladiatorspel och realitydrama.

Filmen är spännande men man det är redan från början klart att Katniss Everdeen kommer att överleva. Det är en film om kamp och konkurrens, men inte en film om klasskamp. Däremot en film om vänskap och kärlek samt hur man besegra överklassens regler med hjälp av detta. Men det är en begränsad seger, en tillfällig seger. De som bekämpas i spelet är andra förtryckta, en del av dem otrevliga, en del trevliga. Men överklassen, de som bestämmer bekämpas inte. Det är också en film om ovänskap och förtryck. Men den är inte speciellt ifrågasättande och problematiserande. Kanske blir det mer klasskamp och ifrågasättande i kommande filmer.

Filmen är vackert filmad, kontrasten mellan det fattiga gruvarbetardistriktete och överklassens futuristiska stad är kolossal och förstärks genom färgsättningen.

Jennifer Lawrence som spelar Katniss Everdeen är mycket bra i rollen. Lika bra som hon är i den fantastiska filmen Winter’s Bone. Det är också lite av samma roll. Duktig storayster som tar hand om mamma och syskon. När jag började se filmen tänkte jag att det främst var en film för ungdomar. Men inte. Filmen är sevärd även för vuxna, till och med för äldre män.

[imdblt]The Hunger games[/imdblt]

Intressant?
Mer: SF, MZ, Headweb, HG Blogg, Fokis, Kritiker, AB, Amelia, Baro, DN, EX, GP, HD, KulturB, SVT, NG, Onyanserat, Russin, SR, SVD, UNT, Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,