Värsta företagen i SF-filmer, serier och spel

Weyland-YutaniI SF-filmer och SF-TVserier finns ofta elaka jätteföretag som gör vad som helst för att göra så stor vinst som möjligt. Ett antal är välkända för de flesta. Andra är säkert inte lika kända. Men det är ett vanligt tema i Science Fiction. I nästan alla typer av SF, Space Opera, dystopier, military SF, skräck osv.

Time Magazine har listat några företag från SF-filmer, först på listan är Weyland-Yutani från Alien-filmerna, fast de har märkligt nog stavat fel. Därefter följer (namn, film):

Umbrella Corp, Resident Evil
Omni Consumer Products (OCP), RoboCop
International Genetic Technologies, Inc. (InGen), Jurassic Park
Multi-National United (MNU), District 9
Tyrell Corporation, Blade Runner
Engulf & Devour, Silent Movie
Cyberdyne Systems, Terminator 2: Judgment Day
Initech, Office Space
Soylent Corporation, Soylent Green

Cyberdyne SystemsIO 9 har en egen lista på 15 företag som inkluderar en del av ovanstående (Weyland-Yutani, Cyberdyne, OCP, Tyrell, Soylent Corp men även LexCorp (DC Comics), Primatech (Heroes), Blue Sun (Firefly and Serenity), Merrick Biotech (The Island), Fatboy Industries (The Middleman, TV series), Buy n Large Corporation (WALL-E), Veidt Industries (Watchmen), Yoyodyne (The Crying of Lot 49 and V.by Thomas Pynchon), Earth Protectors (Up, Up, and Away, 2000 TV movie) och GeneCo (Repo! The Genetic Opera).

Det finns förstås fler som Time och IO9 inte listar:

Jennings & Rall, Jericho
Biffco Enterprises, Back To The Future Part II
Rekall – Totall Recall
The ICS Network, The Running Man
ZORG Industries, The Fifth Element
RDA Mining and Energy Corporation, Avatar
Benthic Petroleum, The Abyss

I datorspel finns det också en del skumma bolag som Union Aerospace Corporation i Doom, TriOptimum Corporation i System Shock, Liandri Mining Corporation i Unreal Tournament och Black Mesa i Half Life. Bland kommentarerna på artikeln på IO9 finns det ytterligare en mängd företag som folk nämner liksom på Hollywood.com.

Alternet listar istället ett antal filmer där det finns bolag med dåliga, vidriga eller onda avsikter. Av bolagen så onekligen MNU i District 9 och Jennings & Rall samma typ av företag. Kanske kan man säga det om Weyland-Yutani också. Det sistnämnda företaget finns också i Firefly och inte bara i Alien-filmerna. Vanligast förekommande på listorna verkar Weyland-Yutani, Cyberdyne, MNU och OCP vara. Det finns dock nästan hur många eleka bolag som helst i science fiction och i andra typer av filmer, spel, serier, böcker och TV-serier. Dessutom mängder med sajter som har listor. Här är några fler än de jag redan nämnt: IGP, Topless Robot, Movies.com, HuffPost, IGN, Shiretalk, Bizmology, Wonderslist, Cracked, Rankopedia, Weirdland, .

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Värsta företagen i SF-filmer, serier och spel”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.