District 9: Rasism, klass, girighet, förtryck

[usr 4] Det är vad filmen District 9 handlar om. En film där utomjordingar som anlänt med ett havererat rymdskepp är ställföreträdande svarta i ett Sydafrika där storföretag har en massa makt. Filmen är klart inspirerad av den verklighet som fanns i Sydafrika under apartheidtiden.

En man som smittas med en sjukdom blir av tvång försatt i en situation där han för att kunna rädda sitt eget liv måste kämpa för främlingarnas möjlighet till ett bättre liv nån annan stans. Ju mindre människa han blir, ju mer mänsklig och human. En bra film om främlingsfientlighet, rasism, klassförtryck, men inte om klasskamp, om rasism, men inte om kollektivt motstånd, om mänsklighet, men inte om samarbete. En film där storbolaget MNU och kapitalism står för girighet, vinstbegär till varje pris. Det är smart. Det är måste ses.

Dessutom är det häftig action. Framförallt i slutet. Med gangsters, snutar, soldater, hyrda hejdukar, utomjordingar slås så stickorna yr. Eller egentligen hus, maskiner, tanks, bilar, mecha och rymdfarkoster. Inte bara en bra rulle, utan också full rulle alltså.

Filmen är producerad av Peter Jackson och regisserad av Neill Blomkamp. Baserad på kortfilmen baserad på Blomkamps kortfilm Alive in Joburg, vilken producerades av Sharlto Copley, huvudrollsinnehavaren i District 9.

[imdblt]District 9[/imdblt]

Intressant?
Mer: DN, RT, DOG, Pitchfork, Mary Sue, Guardian, Digital Spy, MZ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,