Elysium är samma film som District 9 men sämre

[usr 3] När Neill Blomkamp gör en film i Hollywood gör han samma film som han en gång gjorde i Sydafrika en gång till. Men bara nästan samma och det gör Elysium lite sämre. District 9 handlar om rasism, klass, förtryck och en ensam hjälte i ett exoskelett som på grund av en sjukdom slåss mot ett elakt girigt bolag och arroganta makthavare. Därmed blir han också allierad med de förtryckta.

Elsyium

Elysium handlar om klass och förtryck, men inte rasism. däremot om flyktingar och överbefolkning. Och. Den handlar om en ensam man med exoskelett som slåss mot elakt bolag, Armadyne, och mot en arrogant överklass (där de värsta, sannolikt för att understryka arrogansen, är fransktalande). Att han slåss är en följd en sjukdom orsakad av bolaget. Den ensamme hjälten blir utan att egentligen vilja det därmed allierad med de fattiga och förtryckta, med de som inte är medborgare och inte kan komma till paradiset Elysium, utan måste stanna på den överbefolkade, förslummade och dammiga jorden för att slava ihop mer rikedomar till den arroganta överklassen på Elysium där allt är perfekt. Det är de bra bitarna i filmen som jag dock också tycker saknar ett viss tempo i början.

Men det som irriterar mig mest är att överklassen använder sig av zombiecyborger. (man kan fråga sig varför det ska finnas zombier i allt nuförtiden och är det inte zombier så är det vampyrer). Folk som återstår från de döda, cybernetiskt förändrade och oftast med exoskelett och nästan odödliga. De använder sig av dessa för att ta livet av upprorsmän och motståndare. Man kan fråga sig varför. De borde vara effektivare att använda de robotar de också har. Och säkrare. För de mänskliga cyborgzombiesarna har ju också en egen vilja. En onödig detalj alltså. Som inte gör storyn bättre. Sen finns det en kass kärlekshistoria också. Som liksom aldrig blir nåt och därför inte tillför nåt. Jag gillar filmer och TV-serier med kärlekshistorier. Det blir intressantare då. Och så är jag förstås en obotlig äldre manlig romantiker.

Som helhet är filmen en kompetent actionfilm och bra i sin beskrivning av hänsynslösa bolag och klassamhälle. Men liksom i District 9 är det ingen klasskamp, ingen kollektiv kamp, utan en ensam hjälte med lite hjälp. I stort är det samma film som District 9. Visserligen snyggare och med kändare skådespelare som Matt Damon och Jodie Foster, men också sämre. Sevärd helt klart, men inte riktigt i toppklass som SF-film.

[imdblt]Elysium[/imdblt]

Intressant?
Mer: MZ, EX, AB, Baro, BT, Ciné, Filmeye, GP, HD, KM, KP, NG, Onyanserat, SR, SVD, Sydsvenskan, TT, UNT, Viasat, Kritiker, ArtofBen, HR1, 2, AaronBeck, Collider,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Landskapsbilderna från Elysium ger i alla fall mig associationer till Ringworld. Medan fulingarna, cyborgzombierna påminner om reavers.