Intelligent science-fiction men märkliga budskap

V for Vendetta[usr 3] V för Vendetta är en intelligent film, spännande och med budskap om uppror. Om motstånd och om att inte låta sig luras. För att försvara sig mot terrorism, mot det främmande, har en fascistisk och rasistisk stat vuxit fram. En stat som fängslar människor om de tänker fel, en stat som utför medicinska experiment i syfte att få fram virus som kan döda lämpliga människor, som kan underlätta formandet av en stat där alla tänker lika, där alla är lika. I motsats till många andra filmer med upprorsbudskap finns det ett tydligt budskap att en kamp för att störta en diktatur, en tyranni, inte kan vara en ensam människas kamp, utan en sådan kamp måste omfatta massor av människor. Det är en film som anspelar på dagens Europa, med massövervakning och fascistisk återkomst.

Bra så långt. Men där uppstår också ett problem som filmen inte hanterar väl. Budskapet blir individuella terrorism för att väcka massorna. Genom riktade mord och terroristdåd, genom att manipulera TV-kanaler kan människors vrede och upprorsanda väckas. Det är naturligtvis rena dumheterna. Det är samma ideologi som tyska Rote Arme Fraktion (RAF, Baader-Meinhof) omfattade. Det fungerar inte och kan inte fungera, utan leder i stort sett alltid till ett värre samhälle och hårdare förtryck istället för att folk gör uppror. Det andra budskapet i filmen är ännu mer problematiskt. Genom förnedring och tortyr kan en människa återfödas som en bättre människa är det andra budskapet. Det är sjukt, det är ett fascistiskt budskap i en film som vill bekämpa fascism. Det lämnar en djupt obehaglig smak i munnen. Inte alls bra. Att hjälten är ett sjukt monster, skapat av medicinska experiment, med ett trevligt uppförande är dock en av filmens fördelar. En skön motsats till alla perfekta och ofelbara hjältar.

V för Vendetta är en snygg film. En spännande och engagerande film, men budskapet i filmen är bara till viss del bra (gör uppror!), men också mycket tveksamt och direkt motbjudande. Hade det inte varit för det sistnämnda hade filmen varit en solklar 4, men nu blir det bara en trea på en femgradig skala.

[imdblt]V for Vendetta[/imdblt]

Intressant?
Mer: Aftonbladet, Bio.nu, Ciné.se, Corren, Expressen, Filmforum, Filmkrönikan, Gomorron Sverige, Göteborgs-Posten, Helsingborgs Dagblad, Moviezine, Nerikes Allehanda, Nöjesguiden, Svenska Dagbladet, SVT Text, RT, Filmtipset,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Intelligent science-fiction men märkliga budskap”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.