They Live – men filmen är inte så levande

[usr 3] They Live är en SF-klassiker från 1988. Full med kritik av kommersialism och kapitalism. En uppgörelse med Reagan-epoken. Upplägget är också klassiskt. Utomjordingar har i hemlighet tagit över jorden precis som de också gjort i filmen Invasion of the Body Snatchers från 1956. Den sistnämnda var en av de första SF-filmer jag såg i mitt liv.

I They Live använder utomjordingarna reklam, TV och media för att styra oss med subliminala budskap och signaler i bakgrunden av de program som vi ser. Signalen som sänds ut gör att vi dessutom inte kan se utomjordingarna. Budskapen vill göra och gör oss lydiga och till köpsugna lydiga konsumenter som inte tänker utan bara shoppar och konsumerar. Som helt enkelt lever innehållslösa och ytliga liv.

Ett organiserat motstånd mot samhällsskicket finns. Grupper av människor har insett att jorden invaderats och kommit på ett sätt att se verkligheten trots signalen. Målet blir så småningom att förstöra sändaren för signalen så att folk får upp ögonen för verkligheten, så att folk kan se verkligheten. Bra budskap i filmen alltså. Hade det bara varit för budskapet, en solklar femma.

Men som film är det inte riktigt bra. Jag tycker skådespeleriet från flera av skådespelarna är undermåligt. En av de som spelar dåligt är huvudrollsinnehavaren Roddy Piper. Bästa skådespelarinsatsen i filmen gör den andre huvudrollsinnehavaren Keith David. Fast den berömda slagsmålsscenen är tråkig, långtråkig och seg. Överhuvudtaget tycker jag det går lite lång stund innan filmen blir intressant. En lång stund där Roddy Pipers rollfigur, den arbetslöse uteliggaren Nada (som dock inte namnges i själva filmen och de är väl därför han kallas Nada kan det misstänkas) dominerar filmen. Tyvärr kan man nog säga med tanke på att han agerar rätt träigt.

En film jag tycker bör ses, men inte världens bästa SF-film. En kultfilm med en massa grymma oneliners. ”I have come here to chew bubblegum and kick ass–and I’m all out of bubblegum” är väl sannolikt den mest kända. Sammanlagt en trea på gränsen till 4. Budskap är viktiga.

[imdbltid]0096256[/imdbltid]

Intressant?
Mer: Vigilante Citizen, Topless Robot, Propaganda Matrix, The Verge, LAT, Metacritic, WP, Activist Post, Critical Theory, AV Club,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “They Live – men filmen är inte så levande”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.