Actionpackad Star Trek för andra än trekkies

kirk_marcus[usr 3] Star Trek Into Darkness är en actionpackad film. En Star Trek-film som i likhet med föregångaren Star Trek från 2009 har mycket lite gemensamt med gamla Star Trek: TOS eller de gamla filmerna. Förutom namnen på rollfigurerna då. De är de samma. Kirk, Spock, McCoy (Bones), Sulu, Scott (Scotty), Uhura osv. Kirk och kompani har samma motståndare som i Star Trek II: Wrath of Khan. Khan. Men i övrigt är det inte samma historiaI de nya filmerna är de alla unga. I de gamla är de medelålders.

Star Trek: TOSStar Trek – The Motion Picture, Star Trek II: Wrath of Khan är inte direkt några actionfyllda historier. Det är mera moraliskt filosoferande med budskap. Den nya filmerna har kanske inte lika mycket budskap, men desto mer action. Det gäller definitivt Star Trek Into Darkness. Into Darkness behandlar moderna frågor som terrorism och förräderi. Makt och dess korrumperande effekter. På det sättet en klart intressantare film än Wrath of Khan.

En annan skillnad är att kvinnorna tar större utrymme i de nya filmerna. Uhura har fått en mer central roll, följer med ner på planeter och annat (I Star Trek II: Wrath of Khan är det iofs också en kvinna som gör det samma, dock en annan rollfigur, Saavik). Dessutom har hon en kärleksaffär med Spock. Det känns inte som om den typen av relation är något som en skulle kunna tänkas förekomma i den gamla serien. Knappast halvnakna kvinnor heller. Om det nu är nåt som är eftersträvansvärt. För passade in gjorde det inte riktigt. Mer sex, eller i alla fall anspelningar på sex, är det också. Kirk i säng med två svansförsedda utomjordingar exempelvis. Dr Marcus är vid sidan av Uhura en annan kvinnlig rollfigur som har en framträdande roll. I Into Darkness en ung kvinna, i Wrath of Khan en medelålders kvinna som varit ihop med Kirk.

Det här en Star Trek film utan att vara Star Trek, kanske ingen film för trekkies utan en film för SF-älskare och för folk som gillar action-filmer. En snäppet bättre film, en lite bättre film, än föregångaren Star Trek från 2009. En betydligt bättre film än Star Trek II. Wrath of Khan. Khan är en totalt sett trovärdigare figur i Into Darkness. Men samtidigt lite väl mycket övermänniska. Så på det sättet mindre trovärdig. Som i många SF-filmer finns det också lite logiska luckor och märkliga teknologiska hopp etc. Och vad gjorde en Spock från en annan tidslinje, från en annan tid, från ett parallellt universum där?

[imdbltid]1408101[/imdbltid]

Intressant?
Mer: AB, ArbB, Filmeye, Filmfenix, GP, HD, KA, Kulturbloggen, Kulturnyheterna, MZ, MrFilm, NG, Onyanserat, Russin.nu, SR P4, SvD, Sydsvenskan, Tystnad Tagning, UNT, VF, RT, MC, EW, CT, RS, Slant, AV Club, Time, NYP, LAT, Guardian, NOLA, Blastr, Io9,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 svar på “Actionpackad Star Trek för andra än trekkies”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.