Biomech – Giger och Alien-filmerna

Biomech är i SF-världen och konstvärlden bland annat en förkortning av Biomechanical Art. Den mest kände företrädaren för stilen är den alldeles nyss avlidne H.R. Giger (1940-2014). Kanske går det att säga att Giger var den som skapade konstformen och de biomekaniska uttrycken inom konsten genom sitt arbete med Alien-filmerna.  De två första i serien håller jag fortfarande som några av de allra bästa SF-filmerna som gjorts.

Space Jockey

Space Jockey från filmen Alien.

Biomech verkar vara speciellt vanligt inom tatueringsvärlden där populariteten dock tycks ha varit störst på 1990-talet. Andra konstnärer inom genren verkar mycket starkt påverkade av Giger.

Locutus

Locutus, en Borg-entitet i Star Trek. Den assmilierade Jen-Luc Picard

 

Men Giger och Alien-filmerna var knappast först vad det gäller biomekaniska varelser. I Ray Bradburys Fahrenheit 451 måste nog hundarna som jagar böcker och bokägare anses vara biomekaniska skapelser liksom senare också många Borg-entiteter i Star Trek. Giger själv tycks till viss del ha varit inspirerad av H.P. Lovecraft. Ray Badbury har ju också beskrivit en man med levande tatueringar i Den Illustrerade mannen. En av de bästa SF-böcker som finns. Något som ju kanske också kan anses ha vissa beröringpsunkter med BioMech med tanke på hur vanlig konstformen har varit inom tatueringsvärlden.

Biomekanisk jakthund

Biomekanisk jakthund (hunter-killer)

När de invaderande utomjordingarna i Falling Skies förslavar människor så sker det genom att barn och ungdomar förvandlas till en slags biomekaniska varelser för att nämna en nutida användning av biomech inom science-fiction vid sidan av Alien-filmer som Prometheus och i spelvärlden Warhammer 40K där vi nog kan säga att det finns rätt mycket biomech.

Cyborger finns i många fler SF-sammanhang är också biomekaniska varelser men de har väldigt lite med konstgenren biomech att göra. Borg-entiteter som de assimilerade människorna i Star Trek kan också sägas vara en sorts cyborger.

De levande skeppen i Farscape är helt klart biomekaniska varelser, men hur är det med orbitaler, skepp och andra intelligenta maskiner i Culture-universat skapat av Iain M Banks?

Biomekanisk bakgrund

Biomekanisk bakgrund

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.