Intressant film om genmanipulation

Gattaca4 out of 5 stars (4 / 5)

Gattaca, en film om en framtid där bara människor som är genmanipulerade och framställda på konstgjord väg har makt och kan få krävande intellektuella och betydelsefulla jobb. De människor som fötts utan genetisk manipulering och tillkommit på naturligt sätt är dömda till ett liv som arbetare och fattiga. Filmen handlar om en person som inte accepterar detta, hur han tar sig in i eliten och blir uttagen till en rymdresa. Kärlek och komplikationer följer. Filmens handling är intressant och tankeväckande. Det är bra gjort. Ethan Hawke, Jude Law och Uma Thurman spelar alla bra.

Samtidigt bygger huvudpersonens möjligheter att ta sig upp i samhället på en logisk lucka. Han köper nämligen sina identitet från en genetiskt perfekt människa som skadats i en trafikolycka. Problemet är att det i ett samhälle med så avancerade genetisk kunskap som det handlar om naturligtvis inte skulle vara ett problem att återställa honom i fullgott skick. Dvs de skulle  i praktiken finnas mycket få som var beredda att sälja sin identitet till nån annan.

Men oavsett denna logisk lucka är filmen en tankeväckande historia om vart genetisk manipulering och genetisk ingenjörskonst eventuellt kan leda. Till ett samhälle som inte är så kul. Ett samhälle som inte är så bra. Ett elitistiskt fascisiskt samhälle.

[imdblt]Gattaca[/imdblt]

Intressant?
Mer: Filmforum, Nöjesguiden, RT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,