The 100 – förstörd jord och ungdomsbrottslingar

[usr 4]Jorden har blivit förstörd så att människor inte längre kan leva där. Ett vanlig scenario för science-fiction-filmer och -TV-serier. De andra vanliga är invasion från utomjordingar och utforskning av rymden. Sen finns förstås även annat. TV-serier med förstörelse som tema inkluderar Revolution och Jericho. Filmer inkluderar den aktuella Interstellar.  I The 100 är jorden förstörd av kärnvapenkrig och en begränsad mängd människor överlever på en rymdstation som dock börjat få tekniska problem och inte kommer att vara beboelig så länge till.

Beslutet blir att skicka 100 ungdomsbrottslingar till jorden för att se att det går att överleva där. Det normala straffet på rymdstationen är döden. Det är inte bar ett straff utan fungerar också för att hålla nere befolkningen vilket är nödvändigt då stationen bara kan härbärgera ett begränsat antal människor. Rymdstationen är ett tydligt klassamhälle och det avspeglas också bland ungdomarna när de hamnar på jorden.

Till en början känns det lite märkligt att alla är så unga, men allteftersom första säsongen går tar historien om de vuxna på rymdstationen större utrymme. Efter några relativt svaga förstaavsnitt tar si historien och blir allt mer intressant då det visar sig att det finns överlevare på jorden. Med tiden ska det visa sig att det finns flera olika grupper av överlevare som anpassat sig på olika sätt, eller i ett fall inte anpassat sig alls, utan levt instängda, isolerade och livrädda. Denna grupp överlevare känns inte riktigt trovärdig så här långt, men det kanske blir bättre i säsong 2 som jag ännu inte sett. Inte heller gillar jag att de placerat ”Reavers” i serien, människor som förfallit till kannibalism och brutalitet med just brutalitet som enda syfte till våldsamheterna. Det förefaller faktiskt helt onödigt med denna hord av ”zombies” som lever i underjorden.

I slutet av första säsongen måste jag säga att jag gillar serien. Kanske för att det också finns en hel del romantik i den, något oundvikligt i en serie om unga människor. Och som jag gillar. I enlighet med tidsandan så är den viktigaste ledaren för de unga en kvinna och ett par av de viktigaste på rymdstationen är kvinnor. Dessutom är den lokala ledaren för de som överlevt på jordens yta, kallade ”grounders” också en ung kvinna. Andra TV-serier och filmer som också har unga kvinnor i ledarpositioner är Revolution och förstås The Hunger Games.

Upplägget i serien gör det möjligt att behandla frågor som jämställdhet, rasism och jämlikhet med relativ enkelhet och på ett naturligt sätt. Hoppas de tar tillvara på detta på ett vettigt sätt. Tycker det är en bättre serie med ett bättre upplägg och bakgrundshistoria än Revolution.

[imdbltid]2661044[/imdbltid]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på “The 100 – förstörd jord och ungdomsbrottslingar”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.