Xenomorpherna i Alien-filmerna är björndjur

Aliens (Xenomorphs) i Alien-filmerna kan överleva extrema temperaturer, framförallt låga, de är dock känsliga för eld. De kan överleva i vakuum, dvs i rymden, i vatten och på planeter med atmosfär som inte är så nyttig. Det är för mig uppenbart att xenomorpherna är en evolutionär utveckling av björndjur (också kallade trögkrypare eller tardigrader). Möjligtvis handlar det om genetiskt manipulerade evolutionärt utvecklade björndjur i jätteformat.

Björndjuren finns överallt på jorden där det finns fritt vatten någon gång på året, från Sibiriens tundra till oceanernas djup. De flesta lever i fuktig mossa. Björndjuren klarar temperaturer från åtminstone cirka -200 till cirka +150 grader Celsius. De klarar ren koldioxid, intensiv strålning och total uttorkning.

Björndjur

Framänden av björndjuret Minibiotus intermedius. Det svarta skalstrecket motsvarar 0,02 mm. Djuret är mindre än en millimeter långt. Svepelektronmikroskopisk bild. Modified image. Courtesy of Dr. William Miller, under Creative Commons Attribution 2.0 Generic License.

De kan vid kyla eller torka gå in i ett tillstånd som kallas för kryptobios. De ser då ut som små tunnor och slutar att förbruka syre. De skaffar sig inte energi på något annat sätt heller och de verkar döda. Det handlar inte om liv på sparlåga, utan om ett tillstånd där livsprocesserna stannat av helt. Det är i detta kryptobiotiska tillstånd som de kan överleva de extremaste förhållanden.

Björndjur i kryptobiotiskt tillstånd klarar 6 000 atmosfärers tryck. Detta tryck är nästan sex gånger högre än trycket i oceanernas djupaste djuphavsgrav. De klarar sig till och med i rymden. Två arter av björndjur befann sig under tio dagar utanför en satellit som cirklade runt jorden. De hade inga problem med att överleva rymdens vakuum och den kosmiska strålningen. Däremot hade de problem med UV-strålningen från solen. Men ett fåtal djur överlevde även UV-strålningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.