Dawning Star

Dawning Star (förkortat DS) är ett science fiction-rollspel av Blue Devil Games byggt på d20 Modern och d20 Future. Det är den första kampanjvärlden (sättningen) i full skala som använder d20 Future-reglerna. Publicerat under Open Game License. Spelet utformades och designades av Justin D. Jacobson och Lee Hammock.

Sättningen beskrivs som vetenskaplig och är utformad för att stödja ett antal science-fiction undergenrer, inklusive: rymdvästern, ”monsterjakt” som i Alien-serien av filmer eller Starship Troopers, främmande ruinutforskning, politiska intriger med mera.

Spelmiljön

Spelvärldens historik inleds år 2184. Efter att ha upptäckt ett mörkt föremål på en kollisionsbana med jorden, sätts en massiv multinationell evakueringsplan i gång. Evakueringen äger rum 2196 strax före jordens förstörelse. Vid solsystemets yttre gränser interagerar evakueringsflottan med en Tentaari portalenhet. Eftersom enheten är skadad blir jordflottans rymdskepp spridda slumpmässigt i hela galaxen. Ett skepp, Dawning Star, hamnar i Helios-systemet. Människorna där landar på Eos, en av planeterna i systemet där miljön ganska mycket liknar jorden.

Efter sin ankomst börjar människorna kolonisera planeten och utforska de många främmande ruiner som prickar på planetens yta. En regering inrättas som kallas Dawning Star Republic. Några av de upproriska kolonisterna bryter sig emellertid ur för att bilda Eos Freedom League. År 2248 tar Tentaari kontakt med människorna. De är mycket hemliga om planetens historia och är försiktiga med att hjälpa människorna. År 2249 möter människorna för första gången Velin, en inhemsk art som liknar människor.

Många främmande arter finns i Helios-systemet, däribland:
  • Haimedians: Växtbaserade humanoider som är minoritetsbefolkningen på C’thalk. De är experter med organisk teknik, inklusive genetiskt modifierade uppgiftsbaserade arter.
  • Människor: Evakuerade från jorden och deras ättlingar. De har koloniserat Eos och har precis börjat utforska resten av Helios-systemet.
  • Saurians: Den dominerande befolkningen på C’thalk. De är genetiskt lika jordiska dinosaurier och har fyra primära underarter: brachins, flyers, shellbacks och tyrans.
  • Tentaari: Små grå humanoider. De är mycket intelligenta men också mystiska, ovilliga att dela all information med människorna.
  • Vaasi: De främsta ”skurkarna” i miljön, bestående av flera besläktade insektoida xenomorfer, inklusive sanna vaasi, phrenics och vaasi warhouns. Kallas också som ”darklings”.
  • Velin: En humanoid art som är inhemsk på Eos. De liknar människor, vilket gör att vissa teoretiserar att de två arterna är genetiskt besläktade.
Spelversioner

Spelet utvecklades strax efter tillkännagivandet av Wizards of the Coast att de skulle publicera d20 Future. Blue Devil Games uttalade en önskan att skapa första kampanjvärlden och sättningen med hjälp av d20 Future-reglerna. När d20 Future publicerades, införlivade de reglerna i inställningsmaterialet. Planen var att kunna publicera Dawning Star omedelbart efter utgivningen av d20 Future. AV oliak skäl misslyckades det och den första versionen av spelet, Dawning Star: Operation Quick Launch, släpptes först i februari 2005 i PDF-format. Det blev trots föreningen ändå den första kompletta spelvärlden och sättningen med d20-Future-regler.

2005 släppte Blue Devil Games Shadow Falling, en äventyrsmodul för inställningen.

Blue Devil Games släppte Helios Rising vid Gen Con 2006. Boken beskriver resten av Helios-systemet i detalj, inklusive 12 spelbara PC-arter och hundratals egenskaper, yrken, talangträd, klasser och utrustning. Boken beskriver också ’Red Truth’, en futuristisk syn på psionik.  Helios Rising är den största science-fiction spelmiljöbok som någonsin publicerats med sina totalt 540 sidor.

2006 startade Blue Devil Games också Terraformer-serien, en vanlig serie korttexter i PDF med ytterligare innehåll för inställningen.

År 2013 lanserades en kampanj för att få in pengar för att producera en ny version av spelet, Dawning Star: Fate of Eos. Kampanjen avslutades 2018. Versionen är baserad på Fate-reglerna från Evil Hat Productions.

Läs också: