Provocerande, utmanande och intressant

The Darkness That Comes BeforeRecension, del 1
The Darkness that Comes Before
R. Scott Bakker

Provocerande, utmanande och intressant. Jag skall vara ärlig och avslöja det direkt – The Darkness that Comes Before är en av mina favoritböcker någonsin. Serien, ”The Prince of Nothing” kallad, inleds med denna bok och det är en väldigt mörk värld som Scott Bakker introducerar oss till.

Det är svårt att beskriva handlingen utan att beskrivna tankarna bakom. Handlingen är bara en sorts skådespel för vad som egentligen sker bakom.

Boken handlar om en messiasgestalt, Kellhus, men också om skeptikern, tvivlaren, Achamian. Den handlar också om ett sorts korståg, där ett politiskt krig skall föras mot de otrogna. Det handlar om magi och världens ursprung, om profetior som man inte riktigt vet om de är profetiska eller någons skanderade agenda. Det handlar om mänsklighet kontra djuriskhet och om filosofin bakom fri vilja.

Detta, och mycket mycket mer.

Med Kellhus och Achamian följer också de tre kvinnor. Tre stereotypa kvinnor. Till en början tycktes detta väldigt onödigt och väldigt plumpt, men när man inser att världen verkligen är en beskrivning av vår egen, sedd ur samma sorts ögon som människorna såg på världen genom under antiken, så blir plötsligt stereotyperna verkliga, och det på ett skrämmande sätt. Man inser att de är representationer av de kvinnliga stereotyperna ur bibeln – Madonnan, horan och modern. Bokstavligen. Det finns en gammal skröplig moder som manipulativt styr sin son, kejsaren. Det finns horan, som tas ur sin prostitution, först av tvivlaren och sedan av messias. Det finns madonnan, som höjs till en ikon av messiasfiguren men åtrås av barbaren, den smutsige Cnaiür.

Boken är en beskrivning av vår värld, om alla våra religioners uppfattningar från gammaltestamentlig tid faktiskt vore sanna. Den beskriver världen utifrån dessa premisser. Religionerna är tydligt hämtade från vår egen värld, dock med ett enormt eget djup som bottnar i en extremt rik och välutvecklad värld. Språk, kulturer, filosofi, magi, allting bottnar i en sorts grundtanke som ännu är höljd i dunkel men som vittnar om en komplex logisk struktur där allting hänger ihop.

Mer om själva storyn kommer i  del 2 av recensionen med detaljer om Bakkers språk och världsskapande på en nivå som inte setts på väldigt länge.

Zaramis

Intressant?
Mer: Goodreads, SFsite, SFReviews, SFFWorld, R. Scott Baker, Sandstorm, Chasing Bawa, FRB, Cesspit, DITW, CD, Google, SBR, AL, OFblog, SFFChronicles, Lovetrain, CS, Bookworm,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris