Dune II – en film som ihop med ettan kan bli en klassiker

Nu har andra delen av Dennis Villeneuves filmsaga som är baserad på SF-romanen Dune som skrevs av Frank Herbert kommit. Som jag ser det är det en bra film som överensstämmer bra med handlingen i boken. Kanske till och med en bättre film än den första. Fast handlingen utvecklas i allmänhet snabbare i filmen än i boken men samtidigt sker vissa saker senare.

Den andra filmen handlar om huvudpersonen Paul Atreides (Timothée Chalamet) liv bland planetens urinvånare, fremen. Hur han lär sig deras seder och livssätt. Däribland att rida på sandmaskarna, shai-hulud. Dessutom handlar det om hans förvandling till profet.

I motsats till vad jag sett i en del recensioner i stora tidningar tycker jag inte det är några som helst problem med handlingen i filmen. Den hänger ihop och är logisk. Men den saknar personer att identifiera sig med förutom den unga fremenkvinnan Chani som Paul Atreides, eller Usul som han heter bland hennes folk, har en kärleksaffär med.

Det lätt att fatta sympati för huvudpersonen i början av filmen men när han påhejad av sin mor Jessica förvandlas till en profet som många av fremenfolket är beredda att följa till Jordens ände blir han obehaglig och en av många diktatoriska personer i Dune-universat.

Tydliga referenser till verkligheten

Filmen är precis som den första storslagen med en tydlig nazistisk symbolik i gestaltningen av huset Atreides stora fiende, huset Harkonnen. De gladiatorspel de anordnar påminner förstås om romarriket. Det gör också alla inslag som berör kejsaren och hans trupper.

Paul Atreides påminner allra mest om profeten Muhammed och hans heliga krig mot romarna och många andra. Symboliken är nästan övertydlig sett med moderna ögon. Det kan också ses som civilisationernas krig där den dekadenta och korrupta västvärlden utmanas religiös fundamentalism och heligt krig.

För den som stöder den religion som Muhammad skapade och den som är anhängare av heligt krig eller en stark man är det knappast svårt att få sympatier med Paul Atreides och hans kamp mot kejsaren och mot huset Harkonnen. Nån sympati för huset Harkonnen kan nog ingen känna däremot.

Rebecca Ferguson gör en bra prestation som den obehagliga, intrigerande och beräknande Lady Jessica och Zendaya är bra som Chani. Andra som kan nämnas är Andra som kan nämnas är Austin Butler som Feyd Rauta, Josh Brolin som Gurney Halleck, Dave Bautista som Rabban Harkonnen och Javier Bardem som fremenledaren Stilgar.

Läs också:

Det finns förstås en mängd recensioner. Vad som förvånar mig är att i stort ingen kommenterar de tydliga referenserna till profeten Muhammed och jihad. Och de som kommenterar de religiösa inslagen är mycket försiktiga Det borde vara högaktuellt idag. Läs: DN, GP, Kulturbloggen, Cinetaste, Filmbladet, JPS Media och Nöjesguiden.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.