Known Space

Known Space är ett universum skapat av Larry Niven. Det är en liten region i Vintergatans galax som är centrerad kring jorden. I framtiden som serien skildrar, som sträcker sig över 2000-talet, har människor utforskat denna region och koloniserat många av dess världar. Kontakt har tagits med andra arter, till exempel den tvåhövdade Pierson’s Puppeteers och den aggressiva felinoiden Kzinti.

Berättelser i serien Known Space inkluderar händelser och platser utanför regionen som kallas ”Known Space” som Ringworld, Pierson’s Puppeteers’ Fleet of Worlds och Paks hemvärld.

Berättelserna spänner över ungefär tusen år av framtida historia, från de första mänskliga utforskningarna av solsystemet till koloniseringen av dussintals närliggande system. Sent i tidslinjen är Known Space en oregelbundet formad ”bubbla” med en diameter på cirka 60 ljusår. Historierna som utspelar sig i Known Space kan delas in i tre perioder. Belter-berättelserna som utspelar sig ungefär från 2000 till 2350 e.Kr, Ringworlds-berättelserna som utspelar sig 2651 e.Kr. och senare samt Man-Kzin War som är perioden mellan de två andra.

Belter-perioden kännetecknas av kolonisering av solsystemet och resor som är långsammare än ljuset med fusionsdrivna Bussard-ramjetskepp. Många av de planeter som koloniserades under denna period är inte speciellt lämpliga för människor.

Den senare Ringworld-perioden har FTL-transporter som använder hyperdrift (hyperdrive). Niven förenade implicit de två perioderna som ett enda fiktivt universum genom att använda bakgrundselement från Slaver-civilisationen från Belter-serien i novellen ”A Relic of the Empire”.

  • Known Space arter
  • Known Space planeter
  • Known Space stater och organisationer
Teknologi

Böckerna om Known Space innehåller ett antal ”supervetenskapliga” uppfinningar som figurerar i berättelserna. Tidiga berättelser enligt tidslinjen innehåller teknologi som Bussard ramjets och drouds (ledningar som direkt kan stimulera hjärnans njutningscentra). De utforskar hur organtransplantationsteknologi möjliggör det nya brottet organlegging (liksom de allmänna sociologiska effekterna av utbredda transplantationer), medan senare berättelser innehåller hyperdrift, osårbara rymdskeppsskrov, stasisfält, molekylära monofilament, överföringsbås (teleportrar som endast används på planetariska ytor), den livslängdsförlängande drogboosterspice och tasp som är en variant av drogen som fungerar utan direktkontakt.

Böcker

Larry Niven har skrivit ett dussin science fiction-romaner och en mängd noveller som utspelar sig i Known Space. Flera andra författare har också skrivit romaner och noveller som utspelar sig samma universum. Bland de författare som skrivit böcker finns bland annat Poul Anderson, Dean Ing, Jerry Pournelle, S.M. Stirling, Greg Bear, Donald Kingsbury, Paul Chafe, Thomas T. Thomas, Hal Colebatch, Gregory Benford och Charles E. Gannon. Dessutom har det getts ut två grafiska romaner.

Det finns totalt en mycket stor mängd böcker som getts ut mellan. Dessutom finns det två spel där handlingen utspelar sig i Known Space. Ett rollspel och två dataspel. Alla spelen handlar om Ringworld-perioden.

Spel

Rollspelet som gavs ut 1984 heter Ringworld RPG. De två TV-spelen är Ringworld: Revenge of the Patriarch och Return to Ringworld.

Dataspelet Ringworld: Revenge of the Patriarch gavs ut av Tsunami Games år 1993. Efterföljaren Return to Ringworld gavs ut 1994 av samma företag.

Film och TV

Det har gjorts flera planer och försök att gör filmer och TV-serier av Ringworld. Ingen har fullföljts.

Läs också:

Läs mer:

 

 

2 svar på “Known Space”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.