Dune – filmer och TV-serier

Dune-universat skapades av Frank Herbert genom en svit av 6 böcker som gavs ut mellan 1965 och 1985. Genom åren har det också gjorts några filmer och TV-serier med böckerna som utgångspunkt.

Filmer

1984 släppte Dino De Laurentiis och Universal Pictures filmen Dune, en långfilmsanpassning av romanen av regissören och författaren David Lynch. Även om det var ett kommersiellt och kritiskt misslyckande, var Frank Herbert själv enligt uppgift nöjd med filmen, eftersom den var mer trogen boken än tidigare filmanpassningsförsök. Men han hade sina reservationer mot dess misslyckanden vid den tiden, med hänvisning till bristen på ”fantasi” i marknadsföringen och uppskattade kostnader, och några av filmskaparens produktionstekniker. Detta vara det andra försöket att filma Dune och det första som lyckades. Det tidigare försöket att skapa en film leddes av regissören Alejandro Jodorowsky och har beskrivits i en dokumentär, Jodorowsky’s Dune.

Bland skådespelarna märks Kyle MacLachlan som Paul Atreides, Jürgen Prochnow som hertig Leto Atreides, Francesca Annis som Lady Jessica, Sean Young som Chani, Kenneth McMillan som baron Vladimir Harkonnen, Siân Phillips som pastor Gaius Helen Mohiam, Max von Sydow som doktor Kynes, Sting som Feyd-Rautha, Freddie Jones som Thufir Hawat, Richard Jordan som Duncan Idaho, Everett McGill som Stilgar, Patrick Stewart som Gurney Halleck, Dean Stockwell som doktor Wellington Yueh och José Ferrer som Padishah-kejsaren Shaddam IV.

Filmen ”Dune” från 2021 är den andra filmatiseringen av Dune. Den har regisserats av Denis Villeneuve. Filmen släpptes i december 2021 och mottog positiva recensioner från kritiker och publik. Den hyllades för sina visuellt imponerande effekter, starka prestationer och trofasta anpassning av Herbert’s källmaterial.

Timothée Chalamet spelar Paul Atreides, svenskan Rebecca Ferguson gör Lady Jessica, Oscar Isaac spelar Leto Atreides, Josh Brolin Gurney Halleck, Stellan Skarsgård baron Vladimir Harkonnen, Dave Bautista gör Glossu Rabban HarkonnenStephen McKinley Henderson Thufi Hawat, Zendaya Chani, David Dastmalchian Piter de Vries, Chang Chen, Dr. Wellington Yueh, Sharon Duncan-Brewster Dr. Liet Kynes, Charlotte Rampling Reverend Mother Mohiam, Jason Momoa gestaltar Duncan Idaho och Javier Bardem Stilgar.

Filmer
TV-serier

Frank Herbert’s Dune från år 2000 är en science fiction-miniserie i tre delar baserad på Frank Herberts roman Dune (1965). Den skrevs och regisserades av John Harrison. I rollistan finns Alec Newman som Paul Atreides, William Hurt som hertig Leto Atreides och Saskia Reeves som Lady Jessica, samt Ian McNeice som baron Vladimir Harkonnen och Giancarlo Giannini som Padishah-kejsaren Shaddam IV. Vidare bland annat James Watson som Duncan Idaho, Jan Vlasák som Thufir Hawat, Uwe Ochsenknecht som Stilgar, Zuzana Geislerová som Reverend Mother Mohiam, Julie Cox som Princess Irulan, P. H. Moriarty som Gurney Hallaeck och Barbora Kodetová som Chani.

Uppföljaren Frank Herbert’s Children of Dune från 2003 är en tredelad science fiction-miniserie skriven av John Harrison och regisserad av Greg Yaitanes, baserad på Frank Herberts romaner Dune Messiah (1969) och Children of Dune (1976). Skådespelarn från den första TV-serien återkommer i sina roll i de fall de också finns med i denna serie. Dessutom ser vi Susan Sarandon som Princess Wensicia, James McAvoy som Leto II Atreides och Jessica Brooks som Ghanima Atreides.

TV-serier

Läs mer:
Mer:

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.