SF-böcker och filmer inspirerade av Dune

Stämningen i Frank Herberts Dune är annorlunda än i filmerna om Dune. Men storyn är ganska lika om än inte exakt likadan. Böckerna har en sättning och en ton som inspirerat till en del andra liknande berättelser.

The Faded Sun Trilogy

Exempelvis The Faded Sun Trilogy av C.J.Cherryh som handlar om Mri-folkets kamp för överlevnad på efter att de tjänstgjort som soldater för andra folk. Under sina vandringar under kriget har Mri-folket bidragit till att planeter de besökt ödelagts och att planeter de bebott förvandlats till öken. Bland annat för att de som de tjänstgjort för efter att krigen tagit slut vänt sig mot och försökt utplåna Mri-folket.

The Faded Sun Trilogy gavs ut som tre böcker, The Faded Sun: Kesrith (1978), The Faded Sun: Shon’jir (1978), and The Faded Sun: Kutath (1979). 1987 gavs de ut i samlingsvolym i Storbritannien som sen också gavs ut i USA år 2000.

Böckerna är intressant och lättlästa. De är i mitt tycka bättre och mer flyhänt skrivna än Frank Herberts Dune men har inte riktigt den senare bokens djup. Kopplingarna till arabvärlden, islam och jihad är mycket tydlig precis som i Dune. Det är för mig uppenbart att The Faded Sun Trilogy blivit inspirerad av Dune.

Star Wars

Vad som också är uppenbart är att planeten Dune (eller Arrakis som den egentligen heter) är inspirationen för Taatoine och andra ökenplaneter i Star Wars-universat. Utan Dune kanske inget Star Wars. Även i andra science fiction-universa finns det en del som är hämtat från Dune. Exempelvis Star Trek, Mad Max och The Chronicles of Riddick. Ekologisk katastrof är det mest uppenbara.

Läs mer:

5 svar på “SF-böcker och filmer inspirerade av Dune”

        1. @mcqueen Intressant. Den som skrivit ett inlägg på en blogg med ActivityPub och sen skriver en kommentar på bloggen kommer också att får sin kommentar publicerad i Fediversum på de konton som följer den.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.