NASA har hittat 715 nya planeter

Igår meddelade NASA:s Keplerprojekt att de hittat 715 nya planeter runt 305 olika stjärnor. Flera av de nyfunna planeterna ligger i flerplanetsystem som liknar solsystemet. 95% av de nyfunna planterna är mindre än Neptunus som är fyra gånger så stor som jorden. Anledningen till att så många ny aplaneter hittats på kort tid är att forskarna tagit fram nya matematiska formler som gör det lättare att beräkna var och hur många planeter som finns i ett system.

Kepler-projektet

Bild: NASA

4 av de nya planeterna har en storlek som är mindre än 2,5 gånger jordens och befinner sig i den beboeliga zonen runt sin stjärna. Det är dock inte säkert att de för den skull är beboeliga då ingen vet om det handlar om gasplaneter eller planeter med fast yta som jorden.

Totalt har forskare nu funnit  mer än 1 700 planeter runt andra stjärnor än solen. Det är som jag ser det helt fantastiskt. Storleksfördelningen och hur utvecklingen varit för nyupptäcker av planeter kan ses i nedanstående diagram.

Kepler-projektet

Planeter

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på “NASA har hittat 715 nya planeter”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.