Varför lyser det på Ceres?

Ceres är den största asteroiden i solens planetsystem. I själv verket är det att betrakta som en liten planet. En mini-planet, dvärgplanet, med en diameter på 950 km. För första gångenahr det skickats iväg en rymdsond vid namn Dawn för att studera Ceres och den har precis anlänt dit och ska placeras i en bana så den cirkulerar miniplaneten. Redan nu har emellertid nåt oväntat upptäckts. I en av planetens kratrar lyser det. Dessutom finns där två ljuspunkter.

Ceres

Ceres. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

För närvarande vet forskarna inte varför eller vad det är som lyser i kraterns, men det troligaste är kanske att det beror på vulkanisk aktivitet:

En teori är att det kan röra sig om vulkanisk aktivitet på Ceres yta men forskargruppen i Tyskland får vänta ännu en tid på svaret. ”Dawn” är på väg att placeras i en bana runt ”Ceres” för att börja cirkulera kring småplaneten den 6 mars. Då på en betydligt lägre höjd som kan avslöja vad som egentligen ligger bakom de märkliga ljusen.

Om det fortfarande lyser då förstås…

Vi kan troligen utesluta att rymdsonden Dawn hittat en bas för utomjordingar. Det handlar med all sannolikhet om någon from av naturligt fenomen.

Rymdsonden Dawn har tidigare besökt asteroiden Vesta och tagit en mängd foton:

Using its ion propulsion system, Dawn will enter orbit around Ceres on March 6. As scientists receive better and better views of the dwarf planet over the next 16 months, they hope to gain a deeper understanding of its origin and evolution by studying its surface. The intriguing bright spots and other interesting features of this captivating world will come into sharper focus.

”The brightest spot continues to be too small to resolve with our camera, but despite its size it is brighter than anything else on Ceres. This is truly unexpected and still a mystery to us,” said Andreas Nathues, lead investigator for the framing camera team at the Max Planck Institute for Solar System Research, Gottingen, Germany.

Dawn visited the giant asteroid Vesta from 2011 to 2012, delivering more than 30,000 images of the body along with many other measurements, and providing insights about its composition and geological history. Vesta has an average diameter of 326 miles (525 kilometers), while Ceres has an average diameter of 590 miles (950 kilometers). Vesta and Ceres are the two most massive bodies in the asteroid belt, located between Mars and Jupiter.

Ceres och Vesta är de mest massiva asteroiderna, eller kanske mer korrekt himlakropparna i asteroidbältet,. Detta då Ceres idag inte är klassad som en asteroid utan som en dvärgplanet. Andra dvärgplaneter i solsystemet är Pluto, Haumea, Makemake och Eris.

Dawn

Rymdsonden Dawn med Vesta och Ceres.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,