Rymdsonden som ska studera gravitationsvågor

Den 2 dec 2015 skickas Lisa Pathfinder mot rymden från Kourou i Franska Guiana. Det är första gången som en rymdsond ska försöka studera gravitationsvågor. Rymdsonden är en teknikdemonstration, ett slags experiment med målet är att testa tekniken för att hitta och studera gravitationsvågor. Inuti Lisa Pathfinder finns två guldpläterade kuber som befinner sig i fritt fall och ska ta upp minsta rörelse från dessa små och svårfunna vågor. Hittills har det aldrig lyckats att mäta gravitationsvågor.

Efter Lisa Pathfinder hoppas den europeiska rymdorganisationen ESA kunna påbörja ett betydligt större rymduppdrag där tre liknande rymdfarkoster ska flyga i formation med 5 miljoner kilometers mellanrum. I varje farkost ska då finnas en kub och genom laser ska avstånden mellan de fritt svävande kuberna mätas. Det är samma teknik i större skala som den som nu ska testas i Lisa Pathfinder. Flera svenska forskare vill delta i projektet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.