Expo kartlägger högerextremism i gamingvärlden

Datorspel är en social hobby som skänker många glädje, stresslindring och inspiration. Men den är också en arena för hatkultur och högerextrem radikalisering. Nu granskar Expo högerextremisters missbruk av gamingmiljön i en ny rapport.

Högerextremister använder ofta referenser från gamingkulturen i sina försök att normalisera hatiska åsikter. Och nu visar studier att andelen som möter budskap om vit makt i spel mer än fördubblats från 2021 till 2022. Starka inslag av sexism, rasism och homofobi skrämmer bort många unga. Inte minst från onlinespel. Men det skapar också grogrund för högerextrem radikalisering och rekrytering.

Den första rapporten i Expos projekt “Fulspel” ger en introduktion till gamingmiljön, och beskriver hur högerextremister kapar plattformar för sin propaganda. Den beskriver hur anonymiteten och bristen på filter och kontroller ger extremister tillgång till en stor publik de aldrig skulle nå med flygblad och klistermärken. ”Det finns en stor kunskapslucka om hotet från antidemokratiska krafter i barn och ungas sociala utrymmen. Vi hoppas att rapporten kan bidra till att fler ska öppna ögonen” säger rapportförfattaren Åsa Mitchell.

Delar av branschen har börjat jobba för att stoppa hatkultur och radikalisering. Men det går för långsamt. Och det saknas forskning om vilka metoder som är framgångsrika. Om datorspelstillverkare och spelangränsande plattformar inte klarar av att hantera problemet själva, kommer reaktionerna från föräldrar, lärare och lagstiftare att tillta.

”Då är risken att de lösningsförslag som väcks inte är konstruktiva. Vi vill skapa förutsättningar för en dialog om hur spelbransch, myndigheter och civilsamhälle tillsammans kan vända utvecklingen” fortsätter Åsa Mitchell.

Kommande rapporter inom “Fulspel” fördjupar analysen av högerextremisterna på barnens digitala lekplatser, och ge konkreta förslag till hur utvecklingen kan vändas. Projektet genomförs med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Läs mer:

3 svar på “Expo kartlägger högerextremism i gamingvärlden”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.