Iain Banks – SF-författare med hjärtat till vänster

Iain BanksIain Banks, född 16 februari 1954 i Dunfermline, är en skotsk författare. Han skriver mainstreamlitteratur som Iain Banks och science fiction som Iain M. Banks.

Banks läste engelska, filosofi och psykologi vid University of Stirling. Efter sina akademiska studier flyttade han till London och bodde i södra England till 1988, då han återvände till Skottland, först i Edinburgh och senare Fife.

Banks’ far var officer i Amiralitetet och hans mor var professionell skridskoåkare. Banks träffade sin blivande hustru Annie i London, innan hans första bok släpptes 1984. De gifte sig i Hawaii 1992.

En stark medvetenhet om historia och övertygelser skymtar i Banks författargärning. Politiskt står han till vänster och tillhör den grupp som försöker ställa Tony Blair inför riksrätt för att bland annat ha ljugit om Irakkriget. Banks har även uttalat sitt stöd för skotsk självständighet. Tidigare var han en av de som skrev under Declaration of Calton Hill, som krävde skotsk självständighet.

Banks är en sekulär humanist och ”Honorary Associate of the National Secular Society” och en framstående supporter för Humanist Society of Scotland.

Kulturen-romanerna består för närvarande av en dekalogi:

1987 Consider Phlebas

Den första Kulturen-romanen. Dess huvudperson arbetar åt det religiösa Idiran-imperiet mot Kulturen. En rik, även om den i grunden är en rak berättelse om att rädda en av Kulturens artificiella nästan mänskliga ”förnimmare”, Qualia-medvetandena, så äger den rum mot bakgrundsmullret från det galax-omspännande Idirankriget.

1988 The Player of Games

En skicklig men uttråkad game-spelare från Kulturen är insyltad och utpressad att arbeta som Särskilda Omständigheter agent i det brutala interstellära Azad-Imperiet. Deras samhällssystem och statsledning är helt baserad på ett sinnrikt strategispel.

1990 Use of Weapons

En snårig berättelse om en Kulturens legosoldat kallad Zakalwe. Kapitel som beskriver dennes äventyr för Särskilda Omständigheter växlar med historier från hans förflutna, där läsaren sakta upptäcker varför denne man är så bekymrad

1991 The State of the Art

En novellsamling, varav flertalet saknar samband med Kulturen. Den innehåller dock två noveller och den eponymiska titel-kortromanen, vilka utspelar sig i detta universum. Kortromanen handlar om ett Kulturen-uppdrag till Jorden under 1970-talet.

1996 Excession

Kulturens Psyken upptäcker ett Externkontext Problem, en term myntad av Banks för romanens ändamål; något är så sällsport oväntat och sällsamt att det skulle kunna skaka deras civilisation i sina grundvalar.

1998 Inversions

Detta är helt klart ett Särskilda Omständigheter uppdrag sett från andra sidan – på en planet vars utvecklingsnivå är ungefär på 1200-talets Europas. Inversions har inte fått etiketten ”En Kulturen-roman”, men den anses allmänt utspela sig i samma universum.

2000 Look to Windward

Lite av en uppföljare till Consider Phlebas. Kulturen har lagt sig i Chels utveckling med förskräckande följder. Nu i ljuset av en stjärna, som förstördes 800 år tidigare under Idiran-kriget, kläcks planer för hämnd.

2008 Matter

Djan Seriy Anaplian, en Särskilda Omständigheter agent, återvänder till sin krigshärjade feodala värld. Kulturen måste avgöra om man ska blanda sig i denna världs problem eller ej.

2010 Surface Detail

En före detta slavinna, som blev mördad av sin ägare och sedan reinkarnerad genom intervention från en av Kulturens goldondrar, söker hämnd mot den vidare backgrunden av en intrig i ett krig mellan de virtuella och verkliga världarna över virtuella Helvetens framtid.

Intressant intervju med Iain Banks i Socialist Review. Enligt media har Iain Banks drabbats av cancer och har bara en kort tid kvar att leva.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,