2007: Första jordliknande planeten funnen

Gliese 581Slutligen har då astronomernas planetjakt lönat sig. En jordliknande planet har hittats i närheten av oss. Nära i astronomiska mått alltså. 20 ljusår bort kring stjärnan Gliese 581, en röd dvärg. Jorden själv ligger ju runt en gul dvärg, så det är inte förvånande att det är runt en dvärgplanet som den upptäckta nya planeten cirklar.

En sak är säker, den nya astronomiska upptäckten kan förändra betydelsen av ordet främling. Istället för att vara en annan människa så kanske det i framtiden blir en annn typ av intelligent varelse. I ett sånt perspektiv framstår Sverigedemokraternas fientlighet mot människor av annan religion eller hudfärg jämfört med de som vi historiskt haft i Sverige som rent utav fjantig.

För mig som är ett Science fiction-fan av stora mått är en sån här upptäckt av en ny jordliknande planet naturligtvis extra stimulerande och intressant. Jag har ju läst hundratals böcker som penetrerar och behandlar detta ämne. Spännande är vad det är.

Ursprungligen publicerat på bloggen Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,