Fint om Ray Bradbury

the-martian-chronicles-book-coverCecilia Verdinelli skriver fint om en av min favoritförfattare inom science-fictiongenren. Ray Bradbury. Hon gör det i GP:

Jag läste nyligen om boken, med den försiktighet man läser om böcker man idiotälskat som mycket ung. Jag blev inte besviken, däremot lite generad över att bokens budskap till stor del gått mig förbi som tonåring. Boken är framförallt en kritik av imperialism och kolonialism. Med tanke på att novellerna skrevs under sent 1940-tal är det en sanslöst radikal kritik.

[…]

Bradburys marsnoveller säger ungefär samma saker som det som i dag skrivs inom postkoloniala studier. Han gör det helt utan tungfotad teoribildning och i en form som är begriplig för envar. Beteckningar som ”finkultur” och ”populärkultur” är irrelevanta i förhållande till Bradburys verk. Han överskrider majestätiskt de flesta genrebeteckningar. För Bradbury handlar science fiction varken om teknologi eller nödvändigtvis om framtiden. Genom att förlägga sin berättelse utanför vår verklighets fysiska begränsningar ger han narrationen en lätthet som i själva verket blixtbelyser vårt här-och-nu. Från Mars ser vi jorden klarare. Jag önskar att fler författare tillät sig själva den lättheten.

Den bok hon skriver om är Invasion på Mars. En bok som är nästan lika bra som Den illustrerade mannen.

Jag läste också Bradbury när jag var ung. Första gången alltså. Jag har läst flera av hans böcker ytterligare ett antal gånger sen dess. I motsats till Verdinelli greppade jag budskapet när jag var ung och har förstått det än bättre med tiden. Jag kan inte heller se vad böckerna har gemensamt med postkoloniala studier. När det gäller äldre sådan kan jag se det, men inte moderna postkoloniala studier med rötter i postmodernism. Det är för mig i det mesta obegriplig och oanvändbar teroibildning. Men kanske vet jag för lite om det hela.

Oavsett vilket så duger Bradbury bättre. Det är lättare att förstå, lättare att ta in. Det ger helt enkelt mer. Bättre. Det är skolande med science-fiction.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,