Högkvalitativ och stereotyp fantasy

The Blade ItselfRecension
Joe Abercrombie
The Blade Itself
Gollancz

Högkvalitativ och stereotyp fantasy

Lättbegriplig. Schablonartad. Stereotyp. Det fungerar. Joe Abercrombie hämtar ett helt gäng med klassiska fantasyelement för sin The Blade Itself; första delen i en serie. Barbariska nordmän, ett dekadent imperium med hybris, allsmäktiga magiker och vad som verkar vara en McDuffin i antågande.

Det är könsstereotypt, det är manliga män med vapen, det är män av mindre värde som inte har vapen och således inte någon makt att prata om ( om de inte råkar vara magiker ), det är kvinnliga figurer som antingen är undantag – en mäktig krigare eller en frispråkig kvinna från borgarklassen – eller som faller in i de klassiska stereotyperna. Frigid prinsessa eller prostituerad tycks vara de enda närvarande kvinnofigurerna i bakgrunden av berättelsen.

Men, precis med som så mycket fantasy så fungerar det. Man dras med i handlingen och den nästan självironiska världen, där den adlige hjälten reflekterar över sin fantastiskt snygga hjältehaka och hur han utan självdistans anser sig vara fantasyvärldens svar på Don Juan och Djingis Khan samtidigt. Det är inte utan att jag undrar om bokserien kommer slå hål på några av stereotyperna även i bakgrunden till världen, eftersom figurerna som faktiskt är undantag – speciellt kvinnofigurerna – är uppenbart långt mycket mer kompetenta än de flesta män som är medverkande. Trots det är det männen som till slut löser situationerna, även för de kompetenta kvinnorna, som därmed främst agerar vid sidlinjerna.

Språket är enkelt och humoristiskt, en stil som blandar intern monolog och tankar med ganska korta beskrivningar. Inget överdrivet målande här. Det är våldsamt men inte till excess, och rollfigurerna tycks inte vara oberörda av våldet utan reflekterar över dess närvaro och dess effekter på dem.

En bok som går an att läsa – huruvida dess värderingar eskalerar i problematik eller blir bättre återstår att se i senare delar av bokserien The First Law. Men, allt som allt, inget exceptionellt men boken fungerar som fantasybok sett. Det finns otroligt många fler och otroligt mycket sämre böcker, trots allt.

Z

Läs mer: Goodreads, Best Fantasy, SF SIte, Fantasy Book Review, Tor, First Law Wikia, Forbes,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.