Oblivion – om inte minnesvärd så i alla fall sevärd

3 out of 5 stars (3 / 5) Filmrecensenter måste vara en underlig skara. Elysium, en rätt medioker film som är sevärd, men inte mycket mer får nästan genomgående bra betyg, 4 stjärnor, fyrar, prickar eller vad nu tidningarna använder sig av för symbol. Av mig får den nog bara en tveksam trea medan föregångaren, District 9 som är en riktig bra film får en fyra. Oblivion får betydligt sämre betyg, mest tvåor och treor.

Fast Oblivion är nog faktiskt en bättre film än Elysium. Det är kanske ingen minnesvärd film. Men det är snyggt, kompetent agerat från Tom Cruise och andra skådespelare. Storyn är hållbar om än inte världshistoriens vassaste. I vilket fall som helst var den mer spännande än Elysium och innehåller i motsats till Elysium kollektiv organisering och kamp mot förtryckare. En kamp för överlevnad. En kamp som folk ansluter sig till frivilligt och av övertygelse, inte på grund av att de råkar bli sjuka.

Dessutom, vilket i mina ögon alltid är bra, så innehåller den en i SF-sammanhang trovärdig kärlekshistoria. en bra och trovärdig kärlekshistoria gör alla filmer bättre som jag ser det.

Oblivion

Men Oblivion är ingen film man minns, alltför mycket filmen påminner om andra filmer, Framförallt om Star Wars, men även om Independence Day och en del andra filmer. Exempelvis eldstrider mellan flygfarkoster i en canyon, jobbiga upprorsmän i bruna dräkter/kläder i öknen. Leverans av bomb till fiendens centrum med hjälp av vad som ser ut som ett självmordsuppdrag osv. En trea får filmen i alla fall av mig kan man nog säga. En starkare trea än Elysium.

[imdblt]Oblivion[/imdblt]

Intressant?
Mer: AB, ArbB, Capishe, Digital, Life, EX, Filmeye, Filmfenix, GD, GP, Konstpretton, Kulturbloggen, SVT, MZ, MrFilm, NG, Onyanserat, Plaza, Kvinna, SR, SvD, Sydsvenskan, Tystnad Tagning, UNT, Viasat Film
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,