Star Trek – The Motion Picture – inte direkt nån action

3 out of 5 stars (3 / 5) Den första Star Trek-film som gjordes var Star Trek – The Motion Picture. Den var färdig 1979 och är en efterföljare till den ursprungliga tv-serien.

Filmen är ingen action-film och den fick mycket kritik för det när den kom ut. Det är snarast en filosofisk film om liv, livsbetingelser, moraliska dilemman och annat. En klassisk Star Trek-berättelse med förankring i det som gjorde TV-serien populär, men ändå nåt eget.

Det är en film fast förankrad i 1970-talets tidsanda och själ kan man nog säga. Detta i likhet med exempelvis Närkontakt av tredje graden och 2001 – ett rymdäventyr (2001 – A Space Odyssey) från samma tid och betydligt mer så än den första Star Wars-filmen och Alien. En oväntad utomjording som knappast kan besegras med vapen är det som besättningen måste övervinna. Det görs genom resonemang om vad utomjordingen vill, försök att förstå genom dialog osv.

Jag gillade filmen mer än jag förväntat mig. Förutom det eftertänksamma draget är den full av specialeffekter. För att vara från den tiden rätt så bra gjort faktiskt. Alla specialeffekter fick också de en hel del kritik när filmen var ny. Men jag gillar det och dem. Faktum är att jag gillade den här filmen mer än Star Trek (2009). Sen är filmmusiken bra. Och cool. Filmen är dessutom, i motsats till den första TV-serien, gångbar än idag. Inte lika utdaterad och gammaldags. Men bristen på action gör att betyget ändå inte blir högre en trea eftersom det emellanåt blir lite långtråkigt. Historien är skriven av en välkänd SF-författare, Alan Dean Foster, och den har samma skådespelare som TV-serien hade.

[imdbltid]0079945[/imdbltid]

Intressant?
Mer: MC, RT, NYT, Roger Ebert, Time, Tor,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,