Fluffiga småplaneter – vanligaste sorten i universum

Enligt den senaste planetforskningen är den vanligaste typen av planeter i universum små lätta planeter bestående av en hård kärna med ett stort fluffigt gasformigt hölje. En liten planet som liknar Neptunus med andra ord:

Bäst studerad hittills är planeten KOI-314c, som presenterades för konferensen igår av astronomen David Kipping (pressmeddelande hos Harvards Center for Astrophysicsteamets projektblogg). Den är lätt som jorden – faktiskt den lättaste planeten som hittills hittats med Kepler – men omkring 1,5 gånger större än jorden. En mini-Neptunus alltså, som troligen består av en fast kärna med ett stort fluffigt hölje av gas. Planeten, som gör ett varv runt sin röda dvärg till värdstjärna en gång var 23:e dag, ligger 200 ljusår från jorden. Den kretsar förresten för nära stjärnan för att liv skulle kunna klara sig där.

Och fler små gasplaneter finns därute. Det rapporterade det andra teamet, lett av planetnestor Geoff Marcy, som också presenterat keplerfynd på mötet (pressmeddelande hos NASA). De har bekräftat hela 38 små planeter både med radialhastighetsmätningar från jorden och genom att som Kippings team analysera passagetidsvariationer (TTV), en planetupptäckarteknik som astronomer snart hoppas kan avslöja månar runt exoplaneter. Några av de nya små planeter tros vara fasta kroppar som jorden, men mest överraskande är mängden fluffiga små neptunusar. De verkar till och med vara den vanligaste typ av planet över huvud taget.

KOI-314c

KOI-314c som den kanske ser ut. Image: C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)

Nån liknande planet finns inte i vårt solystem vilket är underligt med tanke på att den här typen av planet kan vara de vanligaste i universum.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,