Dune som film – överdrivet teatralisk

2 out of 5 stars (2 / 5) Den filmatisering som gjordes år 1984 av Frank Herberts episka och storslagna roman är inte helt lyckad. Filmen har kritiserats för att ta sig för stora friheter förhållande till romanen men också berömts för att vara just storslagen.

DunePersonligen bryr jag mig inte så mycket om just de sakerna, men filmen är inte bra. Den är för storvulen och teatralisk. Många scener är inte trovärdiga och skådespelarna agerar träaktigt. En pompös kostymfilm som saknar magi helt enkelt. Dessutom dåligt gjord med dåligt skådespeleri. Något som boken är full av. Kanske är det så att boken omfamnar och omfattar så mycket att det inte går att fånga i en film. En TV-serie kanske hade funkat bättre. Men det som gjordes hade ju kunnat göras bra ändå.

Många år senare, år 2000, gjorde också en TV-serie. Den har jag dock inte sett så jag vet inte om den är bättre än filmen eller inte.

[imdbltid]0087182[/imdbltid]

Intressant?
Mer: RT, Duneinfo, io9, Inktank, Ebert, CinemaBlend, Muir,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,