Surrogatmödrar och kloning draget till sin spets

3 out of 5 stars (3 / 5) The Island är en film från 2005 där kloner av människor tillverkas i syfte att fungera som reservdelslager. Rika människor klonar sig själva ifall de skulle råka ut för nån allvarlig sjukdom eller olycka i framtiden. De köper en slags försäkring så att när nåt händer dem kan de få ersättningsdelar från sin klon och leva längre. Kanske för evigt. Inte heller behöver rika kvinnor föda barn. Det gör deras kloner åt dem.

Filmen visar en extrem version av den industri som finns med organhandel och livmodrar att hyra för rika människor. Surrogatmödraindustrin draget till sin spets. Det är kritik av handel med människor. En kritik av avhumansiering av människor, för klonerna säga vara ofullkomliga människor, inte riktiga människor, utan känslor och egna tankar. En avhumanisering som möjliggör att de kan dödas och avrättas. Dödas när de fullgjort sitt syfte, gasas ihjäl, massmördas när saker gått fel.

Dessutom är det en film där Sean Beans rollfigur överlever till slutet. Nästan i alla fall. Bara det kanske gör den värd att ses. För en del i alla fall. Bra skådespeleri rakt över. och en hel del action. Ingen djup film. Men en hyfsad film, en rätt bra film, som jag dock inte upplever på samma sätt som en del andra som recenserat den. Jag tycker inte det är en film som känns som två filmer som en del andra gör. Jag tycker det hänger ihop väl.

[imdbltid]0399201[/imdbltid]

Intressant?
Mer: RT, Shiznit, Metacritic, Seattle Pi, WP, SFGate, NYT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,