Kzinti – bland de bästa utomjordingarna

Kzinti (Kzin i singular) är sannolikt en av de bästa utomjordisk raser eller civilisationer som skapats inom Space Opera. Skapare är författaren Larry Niven, som dock i mångt och mycket är ganska reaktionär. Något som delvis syns i hans böcker. Böckerna som handlar om Kzinti är dock inte några av Larry Nivens bästa, det är istället böckerna om Ringworld och de två böckerna om Moties (Mote in God’s Eye och The Gripping Hand). De senare har Niven skrivit ihop med än mer reaktionär författare, Jerry Pournelle.

Kzin

Trots att Niven och Pournelle är rätt så högervridna så gillar jag många av deras böcker, som ni förstår gillar jag speciellt Ringworld-böckerna och böckerna om Mote in God’s Eye. Inte i någon av dem spelar Kzinti någon större roll. Inte heller är det Larry Niven som utvecklat Kzinti som intelligenta varelser och ras, utan författare som skrivit böcker som utspelar sig i det universum som Larry Niven skapat och som går under namnet Known Space. Det mesta som är skrivet om Kzinti är noveller, en del av senare sammansatta till romaner:

Man-Kzin anthologies

The Man-Kzin Wars (1988, Larry Niven, Poul Anderson, Dean Ing)
Man-Kzin Wars II (1989, Dean Ing, Jerry Pournelle and S.M. Stirling)
Man-Kzin Wars III (1990, Larry Niven, Poul Anderson, Jerry Pournelle and S.M. Stirling)
Man-Kzin Wars IV (1991, Donald Kingsbury, Greg Bear and S.M. Stirling)
Man-Kzin Wars V (1992, Thomas T. Thomas, Jerry Pournelle and S.M. Stirling)
Man-Kzin Wars VI (1994, Donald Kingsbury, Mark O. Martin and Gregory Benford)
Man-Kzin Wars VII (1995, Hal Colebatch, Paul Chafe, Mark O. Martin and Gregory Benford)
Man-Kzin Wars VIII: Choosing Names (1998, Larry Niven, Hal Colebatch, Jean Lamb, Paul Chafe and Warren W. James)
The Best of All Possible Wars: The Best of the Man-Kzin Wars (1998)
Man-Kzin Wars IX (2002, Larry Niven, Poul Anderson, Hal Colebatch, Paul Chafe)
Man-Kzin Wars X: The Wunder War (2003, Hal Colebatch)
Man-Kzin Wars XI (2005, Larry Niven, Hal Colebatch and Matthew Joseph Harrington)
Man-Kzin Wars XII (2009, Paul Chafe, Hal Colebatch and Matthew Joseph Harrington)
Man-Kzin Wars XIII (2012, Hal Colebatch, Jessica Q. Fox, Jane Lindskold, Charles E. Gannon, Alex Hernandez and David Bartell)
Man-Kzin Wars XIV (2013, Hal Colebatch, Jessica Q. Fox, Matthew Joseph Harrington, Alex Hernandez)

Man-Kzin novels

Cathouse: A Novel of the Man Kzin-Wars (1990 Dean Ing)
The Children’s Hour: A Novel of the Man-Kzin Wars (1991, Jerry Pournelle and S. M. Stirling)
Inconstant Star (1991, Poul Anderson)
A Darker Geometry (1996, Mark O. Martin and Gregory Benford)
The Houses of the Kzinti (2002, Dean Ing, Jerry Pournelle, S. M. Stirling)
Destiny’s Forge: A Man-Kzin Wars Novel (2007, Paul Chafe)
Treasure Planet (2013, Hal Colebatch & Jessica Q. Fox)

Other collections

Centaurus: the best of Australian science fiction (1999, The Colonel’s Tiger by Hal Colebatch)
The Space Opera Renaissance (2006, The Survivor by Donald Kingsbury)

Other books

Annals of the Man-Kzin-Wars: An Unofficial Companion Guide (Alan Michaud?, 2001)

Kzinti är dock allt annat än en sympatisk ras och antalet individer som är sympatiska är väldigt får. Det är en extrem macho-kultur där kvinnor är slavar och har gjorts dumma i huvet genom genteknik och avel kontrollerad av män för att skapa undergivna och ointelligenta kvinnor. Kanske en dröm för mäns om Niven och Pournella, vad vet jag, men en mardröm frö all andra. Skulle Kzinti få makten så handlar det om att det blir ett helvete för alla vid sidan av de dominerande männen.  Ett osympatiskt mardrömssamhälle där krig är något ständigt pågående. Men storheten hos Kzinti är kanske just detta, de är mänskliga men vedervärdiga, de ser ut som jättekatter (okej tigrar) men är helt jävla beräknande, oberäkneliga, aggressiva och våldsamma. Det är nästan förvånande att så många böcker har kunnat skrivas där Kzinti har en viktig roll. Sen finns det minoritetsgrupper inom Kzinti där kvinnor inte är slavar. De lever på undanskymda planeter, men blir mer framträdande efter hand.

Kzinti som ras har blivit så framgångsrik att de adopterats och anpassats också till Star Trek och Starfleet Universe (som i sin tur är en anpassning av Star Trek). Kattlika aliens är rätt så populärt i SF-litteratur och SF-spel. Finns exempelvis också i rollspelet Traveller där de har en framträdande position och i några av CJ. Cherryhs böcker om en del av Alliance-Union-universat för att nämna några.

Till slut. En liten varning. Kvaliteten på novellerna kan variera kraftigt. En del av de mer okända författarna är inte alltid så bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,