Tandooriälgen och Gautampuri

I boken Tandooriälgen av Zac O’Yeah beskrivs ett framtida som beskrivs av Göteborg . En bok som utspelar sig i en stad förändrad av klimatförändringar och kraftig inflyttning. En stad där indiska företag tagit över näringslivet, där befolkningsmajoriteten är invandrade människor från Indien och där ursprungsbefolkningen lever i en begränsad del av staden, ett slumreservat med centrum kring Järntorget och i huvudsak omfattande det som idag heter Majorna, Masthugget. Stigberget och Olivedal.

I Gautampuri (också ett namn på en stadsdel i dagens Delhi) heter många stadsdelar förstås nåt annat än vad de heter idag. Haga heter Babuganj, Linnégatan heter Olcottboulevarden. Kungsportsavenyn har fått Dharmapalaavenyn. Järntorget heter Friendship Chowk. Sverige utgör en del av den Sydasiatiska unionen. Anslutningen skedde efter en folkomröstning, kallad curryfolkomröstningen, och de områden där nejsidan dominerat, till exempel Masthugget, har fått behålla sina ursprungliga namn.

Kanske är Masthugget på väg att bli som Kowloon Walled City en gång var. Ett laglöst reservat som ingen bryr sig om. Kom ihåg vad som är att vänta. Bättre klimat kommer det också att bli. Ingen mer snålblåst, visserligen snedregn men det är ju inte så farligt när klimatet är tropiskt. Islam tog inte över landet. Det gjorde hinduismen.

Tandooriälgen är en rolig, underhållande och spännande deckare och science-fictionhistoria. Ibland ganska bisarr men vissa stycken även lite förvirrande. Mycket läsvärd och lagom lång. Dessutom handlar den ju faktiskt om Göteborg.

Läs också:  Svenska arbetarförfattare och science fiction

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus