De grå utomjordingarna en litterär skapelse

De första beskrivningarna av grå utomjordingar som påminner om hur vi numera brukar framställa dem gjordes i fler av H.G. Wells böcker och artiklar, exempelvis artikeln Man of the Year Million från år 1893, boken The Time Machine från 1895 samt The First Men in the Moon från 1901Morlockerna i The Time Machine är visserligen håriga men också med grått skinn och stora ögon. Seleniterna i The First Men in the Moon har grått skinn, stora huvuden och stora ögon. Även i The War of the Worlds från 1898 beskrivs går utomjordingar som tas till jorden som föda av angriparna från Mars.

Den svenska författaren Gustav Sandgren beskriver för sin del grå utomjordingar i science-fiction-boken Den okända faran från 1933 (skriven under pseudonymen Gabriel Linde). Kortare än japaner, skalliga med stort huvud, liten näsa och liten mun samt med grå kläder. Det mest speciella var dock ögonen som var stora, mörka, glimmande.

Thor, en Asgard

Thor, en Asgard från Stargate SG-1.

Det är också först i samband med att utomjordingar, flygande tefat etc börjar dyka upp mer allmänt i litteratur och serier som rapporter om besök av utomjordingar  och utomjordiska farkoster börjar komma. Från 1960-talet är några de vanligaste utomjordingarna (aliens) som beskrivs just de ”gråa”. I Betty and Barney Hills berättelser om att de blivit bortförda beskriver de utomjordingar som ser ut som den bild vi idag har grå utomjordingar. De förekommer också i filmen Närkontakt av tredje graden (Close Encounters of the Third Kind) från 1977, Whitley Striebers bok Communion från 1987. 

Senare har går utomjordingar blivit standard inom SF:

During the 1990s, popular culture began to increasingly link Greys to a number of military-industrial complex/New World Order conspiracy theories. A well-known example of this was the FOX television series The X-Files, which first aired in 1993. It combined the quest to find proof of the existence of Grey-like extraterrestrials with a number of UFO conspiracy theory subplots, in order to form its primary story arc. Other notable examples include Dark Skies, first broadcast in 1996, which expanded upon the MJ-12 conspiracy, and Stargate SG-1, which in the 1998 episode ”Thor’s Chariot” introduced the Asgard, a race of benevolent Greys who visited ancient Earth masquerading as characters from Norse Mythology. Greys, referred to as ’visitors’, appear in two episodes of South Park, and Roger Smith, a regular character on the animated comedy series American Dad! since its debut in 2005, is a Grey-like alien. On Babylon 5, the Greys were referred to as the Vree, and depicted as being allies and trade partners of 23rd Century Earth.

In 1995 filmmaker Ray Santilli claimed to have obtained 22 reels of 16 mm film that depicted the autopsy of a ”real” Grey said to have been recovered from the site of the 1947 incident in Roswell, New Mexico. However, in 2006 Santilli announced that the film was not original, but was instead a ”reconstruction” created after the original film was found to have degraded. He maintained that a real Grey had been found and autopsied on camera in 1947, and that the footage released to the public contained a percentage of that original footage, but he was unable to say what that percentage was. This incident became the subject of the British comedy filmAlien Autopsy, starring television presenters Ant & Dec.

The 2011 film Paul tells the story of a Grey who attributes the Greys’ frequent presence in science-fiction pop-culture to the US government deliberately inserting the stereotypical Grey alien image into mainstream media so that if humanity came into contact with Paul’s species, there would be no immediate shock as to their appearance.

Vree, Babylon 5

Vree från Babylon 5.

Av rapporterade besök eller kontakter med utomjordingar så representerar de går den största delen. I Kanada utgör de 90% av de rapporterade utomjordinagrna, i Brasilien 67%, Australien 50%, USA 43%, Europa (exkl Storbritannien) 20% och i Storbritannien 12%. Med tanke på att utomjordingar enligt antalet rapporter främst landar i anglosaxiska länder och absolut oftast i USA så är de grå sannolikt de mest rapporterade utomjordingarna. Andra utomjordingar som ofta rapporteras är sådana som ser ut som eller liknar skandinaver, nordiska utomjordingar, och reptilliknande utomjordingar som ju också är vanliga i science-fiction.

Som vi sett så började historien om de grå utomjordingarna i litteraturen för att långt senare följas av rapporter om sammanträffanden med dem, inklusive kidnappningar och flygande tefat. De har också blivit mycket vanliga i science-fiction filmer och TV-serier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på “De grå utomjordingarna en litterär skapelse”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.