Snyggt, bra och intressant – en SF-film som är nåt att ha

4 out of 5 stars (4 / 5) EquilibriumEquilibrium är en SF-film som är intressant. En film om en framtid där människor drogats till att inte känna känslor. För att skapa ett samhälle utan krig. Det har dock också inneburit att ett samhälle där kärlek också saknas. Ett samhälle utan passion, utan glädje, utan rädslor, utan hopp, utan liv. Grått och trist. Själsligt dött. De som vägrar ta drogen förföljs och dödas. Det har alltså också blivit ett fascistiskt samhälle, med riktat organiserats våld mot de som avviker.  Ett samhälle av samma typ som i V för Vendetta. Fast skapat på ett annat sätt.

I Equilibrium så finns det enstaka oberoende dissidenter. Men det finns också en organiserad motståndsrörelse. Kollektiv kamp. Det skiljer sig därvidlag från filmer som Elysium och District 9. Också från V för Vendetta där en ideologi om att folk kan väckas genom enstaka terrordåd spelar stor roll. Inte så att enskilda inte spelar nån roll, även enskilda initiativ är nödvändiga för förändring. Det finns också sådana i Equilibrium. Och hjälten är ju en övermänniskotyp vilket kanske inte egentligen är så trovärdigt. men det funkar. Han väljer sida. Han blir frivilligt motståndsman. Han väljer känslorna framför det kalla. Eller? Men det viktiga är ändå att motståndet är organiserat.

Berlins olympiastadion

Berlins olympiastadion från 1936

Filmen har en nazianstruken framtoning i det visuella och är cool sedd ur det perspektivet. Filmad i olika miljöer i Berlin och i det före detta DDR. Miljöer från nazitiden. Filmat i Mussolinis fascistiska modellstad EUR. Kanske inte lika spännande och fängslande som V för Vendetta, men den är vad det gäller budskapet bättre. Ett samhälle utan kärlek är inte värt att leva i. Men ett samhälle med kärlek innebär också ett samhälle med hat. Det onda är en del av det goda. Utan känslor död. Med känslor, både gott och ont. Ingen lycka utan olycka. För att största en diktatur, för att kämpa mot fascism går det inte att vara ensam, det krävs samarbete med andra.

Filmen har självklart och som vanligt i SF lånat från andra SF-berättelser, 1984, bokbrännandet i Fahrenheit 451, neddrogandet av människor från Du sköna nya värld. Osv. Det är det vanliga inom SF och alltså inte nåt som med nödvändighet gör filmen dålig. Kan förstås innebära det. Men, i detta fall är det bra. Equilibrium är en actionfilm med hjärna. Totalt sett den bästa av de SF-filmer jag de senaste dagarna recenserat. Med viss konkurrens från District 9. Men inte i samma klass som Aliens, Alien och Blade Runner.

Sean Bean spelar är med i filmen. Hans karaktär dör förstås ganska snabbt. Det är ju vad han är bäst på i filmer och TV-serier. Eddard Stark i Game of Thrones. Boromir i Sagan om ringen. Mer behöver inte sägas.

Avslutningsvis är det obegripligt att den fått namnet Cubic i Sverige. Ett ord som inte är svenskt vilket däremot originalnamnet på filmen är. Ekvilibrium. Ett svenskt ord som dessutom har med filmen att göra. Det engelska ordet Cubic har noll relation till filmen.

[imdblt]Equilibrium[/imdblt]

Intressant?
Mer: RT, Empire, NDOF, To the Gulag,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,