Wrath of Khan – inte mycket till vrede

[usr 2] Kanske vrede ändå, men rätt misslyckad vrede. Vrede utan eftertanke. Misslyckad hämnd. Inte mycket till hämnd. Star Trek II: Wrath of Khan är sannolikt den film som mest liknar den ursprungliga TV-serien vad det gäller upplägg och berättelse. Det gör filmen omtyckt bland trekkies. Det gör den mindre omtyckt av mig. Jag gillar inte TV-serien.

Wrath of Khan handlar om en hämndlysten psykopat. Intelligent, men begränsad. Kortsynt. Khan Noonien Singh. En gammal fiende. En gammal fiende till Kirk. En klassisk filmskurk. Klassisk filmskurk i SF. Mer intressant blir det egentligen inte. Han är inte så mäktig som det ska föreställas oss.

Det är hyfsad action, hyfsad story ändå och de präktiga hjältarna vinner. Det hela kompliceras av en gammal flamma till Kirk och hennes son. Som inte gillar Kirk. Men. Det är Star Trek för trekkies (och de tycks tycka filmen är grymt bra). Inte SF för oss andra. Filmen fick bra kritik när det begav sig. Det skulle den kanske inte fått idag. Kanske skulle jag gillat den då. Men jag gör det inte idag. Blade Runner kom samma år. Det är en bra film. En av de bästa SF-filmerna nånsin.

Mer: RT, Memory Beta, Blastr, NYT, Ebert, Reelview, Time,

[imdbltid]0084726[/imdbltid]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,