SF-teknik i verkligheten – maskeringsförbud blir meningslöst

I Star Trek kan rymdskepp dölja att de finns där. De kan göra sig ovanlig. Samma teknik eller liknande tekniker förekommer också i andra SF-serier. I William Gibsons Neuromancer kan personer använda speciella kläder för att i stort sett bli osynliga. Nu är den typen av kläder på väg att bli verklighet:

Designern Adam Harvey har utvecklaten typ avstealthwear avsedd att skydda bäraren från modern övervakningsteknik.

Bland kläderna finns bland annat hoodies som använder reflekterande material för att blockera termisk avbildning, tillsammans med tillbehör som är utformade för att förhindra kameror och programvara för ansiktsigenkänning.

Tillbehör och sminkning för att undgå ansiktsigenkänning är ett bra komplement till döljande kläder. Om stealth-kläder och tillbehör med Dazzle-effekter blir åtkomliga och börjar användas blir ju all forma av maskeringsförbud helt meningslöst. Ingen vet om de kläder du bär är stealth-kläder eller inte.

Stealth-huva

Stealth-huva. Bild: Adam Harvey/ahprojects

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,