Utomjordingar och utomjordingar

I SF finns en rad olika typer av befolkning på andra planeter och i rymden. I SF-serier som Stargate har människor befolkat många andra planeter utöver jorden. Dessutom finns det allsköns andra intelligenta varelser på andra planeter. De betecknas normalt med samma ord, utomjordingar eller aliens på engelska. Kanske vore det rimligt med mer specifika beteckningar. En som tagit fram det är Orson Scott Card som använt sig av svenska ord för att göra skillnad på olika former av utomjordingar:

Utlanning

Utlanning are individuals who are of the same species as the subject, and are from a different region, city, or country. Culture is similar, communication between subject and Utlanning is generally easy.

Framling

Framlings are individuals who are recognised as being of the same species as the subject, but who are from another planet. Culture and manners between Framlings may be different, but they are still similiar.

Raman

A raman is an individual recognised as a sentient being who is of another species, but with whom communication is possible. In Speaker for the Dead and Xenocide, the Piggies and the Buggers are identified as raman.

Varelse

The varelse are true aliens: they are sentient beings, but are so foreign that no meaningful communication is possible with the subject. Only war with Varelse is justified.

Djur

Djur are non-sentient beings. They are capable of independent thought and action, but their mode of communication cannot relay any meaningful information to the subject because the djur itself lacks the capacity for rational thought and self-awareness.

 

Enligt denna differentiering eller uppdelning av olika utomjordingar hamnar Na’vi från Avatar, Wraith och Asgard från Stargate och många fler är raman. Framling innefattar vanliga människor som bor på andra planeter och varelser är exempelvis Aliens från Alien-filmerna. Var Predators från Predator-filmerna och Goa’uld från Stargate hamnar tycker jag är lite mer oklart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,