SF-teknik i verkligheten – exoskelett

Exoskelett i olika former är vanligt i många SF-böcker, SF-serier, SF-serier och SF-filmer. Exempelvis i Avatar, Alien-filmerna, alla filmer om mechas. Allt från små enkla varianter till stora stridsdräkter och mechas. Mechas finns ännu inte i verkligheten, men liknande grejer finns och exoskelett är något som faktiskt används:

Flera exoskelettsystem är redan i bruk eller under aktiv utveckling i USA , Europa och Asien. Många är avsedda för medicinskt bruk för att hjälpa funktionshindrade, medan några andra har räddningsinsatser eller militära tillämpningar.

Panasonic (egentligen dotterbolaget ActiveLink) har exoskelett för konsumentmarknaden på gång:

Nu har de kommit en bit, deras Power Loader klarar av tyngder på 100kg. Det kanske inte låter mycket men tekniken utvecklas och Activelink tror på att kunna lansera en version av Power Loader kommersiellt år 2015.

Det japanska robotföretaget Cyberdyne har för sin del startat kliniska tester för sitt exoskelett HAL-5.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,